Comeback i politikken etter voldtektssiktelse

Tidligere Venstre-nestleder Helge Solum Larsen kan gjøre politisk comeback etter voldtektssiktelsen – men dette avviser partiet hans.

Helge Solum Larsen Venstre

Rogaland Venstre har hatt dialogmøter om Helge Solum Larsens retur til politikken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Etter det Klassekampen erfarer vender Larsen tilbake til bystyret i Stavanger og fylkestinget i Rogaland i juli. Halvannet år etter at han ble siktet for overgrep, er Helge Solum Larsen altså på vei tilbake i politikken.

Solum Larsen ble anmeldt for voldtekt etter Venstres årsmøte i februar 2012. I fjor høst ble saken henlagt. Siden anmeldelsen da har sterke krefter arbeidet i kulissene for å få Larsen tilbake i lokalpolitikken, skriver avisen, men dette avviser Gro Skartveit overfor Stavanger Aftenblad.

Gro Skartveit

Gro Skartveit.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK
Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Skartveit: – Oppspinn

– Det er galt, oppspinn. Vi har ikke hatt møter med Helge med sikte på å få ham tilbake. Min tilråding til Helge er at han bør ta permisjon fra politikken. Det har jeg uttalt tidligere, og det står jeg fortsatt på, sier Skartveit.

Den da 17 år gamle jenta som anmeldte Solum Larsen, klagde på henleggelsen, men dette ble ikke tatt til følge. Ifølge Klassekampen har hun vært med på møter som angår Solum Larsen, men også dette avviser Skartveit.

– Det er heller ikke riktig at den unge jenta har vært involvert i møtene, sier Skartveit, som overtok ledervervet i fylkestingsgruppa etter Solum Larsen, til Aftenbladet.

Thorbjørnsen: – Et tillitsbrudd

Per A. Thorbjørnsen, som er partiets gruppeleder i Stavanger, hvor Solum Larsen er folkevalgt, støtter Skartveit.

– Verken Stavanger eller Rogaland Venstre har jobbet for et comeback. Vi har hatt noen dialogmøter med Helge, sist i forrige uke, hvor vi drøfter situasjonen, sier han til NRK.

– Er dialogmøtene med tanke på å komme tilbake i jobb, eller med tanke på å ikke gjøre det?

– Venstre har vært klare, fra februar 2012, på at denne hendelsen var et tillitsbrudd. Store deler av organisasjonen opplevde mistillit. Det tar tid å bygge opp denne tilliten igjen, sier Thorbjørnsen, som ikke vil gå nærmere inn på møtenes innhold, «i respekt for alle parter».

Solum Larsen har ikke nektet for at de to hadde seksuell kontakt, men sier han ikke voldtok 17-åringen.

– Konklusjonene er ikke trukket

Etter anmeldelsen og siktelsen trakk Solum Larsen seg fra alle verv i partiet. Han ble også sykmeldt. Denne sykmeldingen varer ut juni måned.

Om han kommer tilbake i sine folkevalgte verv når han blir friskmeldt, vil ikke Thorbjørnsen si noe om.

– Jeg håper vi kan få en avklaring på dette så raskt som mulig. Ingen er tjent med at dette trekker ut i tid. Konklusjonene er ikke trukket, selv om jeg ser at spekulasjonene rundt det er omfattende for øyeblikket, sier han.

Overfor Klassekampen bekrefter Marthe Rødde ved politisk sekretariat i Stavanger bystyre at Larsens sykmelding utløpet den 1. juli. Da får han automatisk tilbake sin folkevalgte verv i Stavanger og Rogaland.

Flere nyheter fra Rogaland