NRK Meny
Normal

Protesterte mot asyl-nedleggelse

Politikere, asylsøkere og organisasjoner møtte i dag fram på Arnageren i Stavanger for å protestere mot nedleggelsen av 200 mottaksplasser i Stavanger. UDI svarer at de bare følger loven.

Asyl-demonstrasjon

Mange var samlet på Arnageren i Stavanger tirsdag for å vise sin misnøye mot nedleggelsen av asylmottak i Stavanger.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Dette er så brutalt, en utrolig belastning. Mange av asylsøkerne er i sjokk, sier Terje Høyland, styreleder i Rettferdighet i Asylpolitikken (RiA).

Vi treffer ham på Arnageren i Stavanger sentrum. Flere politikere, asylsøkere og organisasjoner har møtt opp for å protestere mot nedleggelsen av Stavanger mottak. Rundt 200 asylsøkerene har fått beskjed om å flytte innen 5. august.

– UDI hiver 150–200 asylsøkere ut i et psykisk kaos. De har det allerede vanskelig, for flere av dem kan når som helst bli sendt tilbake til diktaturstater som Etiopia og Eritrea. Og nå rives de ut av det lille som ga dem trygghet. Ingen av oss hadde klart den belastningen, sier Høyland.

UDI: – Vi er nødt

Utlendingsdirektoratet (UDI) begrunner blant annet nedleggelsen med at antallet asylsøkere har gått ned – i år har nedgangen vært på 15 prosent.

Regiondirektør i UDI, Atle Berge, sier direktoratet bare har fulgt loven.

– Vi har ikke et spesielt ønske om å avslutte driften på Stavanger mottak, men vi er nødt å ta hensyn til asylankomstene og lov om offentlig anskaffelser. Når en kontrakt går ut etter tre pluss tre år, så har vi nødt til å lyse ut en ny konkurranse, sier han.

Mottakets kontrakt går ut 31. august i år, men UDI vil ikke lyse ut noen konkurranse på grunn av nedgang i asylankomster.

Vil bosette raskere

50 av de som bor i mottaket har oppholdstillatelse. Berge sier UDI nå jobber for å få en raskere bosetting av disse – helst innen kontrakten går ut om tre måneder.

– Det beste for de med oppholdstillatelse, vil være å bosette dem i samme kommune, sier han.

Frykter kriminalitet

Høyland fnyser av at UDI begrunner det hele med økonomi og nedgang i asylsøkere. Han tror nedleggelsen vil få alvorlige følger.

– Dette blir veldig uøkonomisk, for nå risikerer vi å få nye hendelser lik det vi så i Oslo og på Valdresekspressen, sier han.

Han får støtte av leder i Rogaland Venstre, Kjartan Alexander Lunde.

– UDI må vektlegge de menneskelige hensynene. Her virker det som om de kun har sett på økonomi, og at de har sett vekk i fra hvor vellykket mottaket i Stavanger er og hvordan en nedlegging vil påvirke menneskene som nå flyttes. Jeg håper de ser protestene fra politikere, organisasjoner og folk i byen i dag og at de ombestemmer seg, sier Lunde.

Laster Twitter-innhold