Hopp til innhold

– Motbakkeløping er bra for hjertet

Lørdag går årets motbakkeløp «Hilleknuten 1209» av stabelen i Sirdal. Tidligere landslagstrener i friidrett anbefaler motbakkeløping for hjertet.

Helleknuten 2011

Lørdag skal over 700 vågale presse seg oppover de beryktede bakkene på Fidjeland i motbakkeløpet Hilleknuten 1209.

Foto: Nordsjørittet

Leif Inge Tjelta

Leif Inge Tjelta er full av lovord om motbakkeløping og dens gevinst.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

– Når du springer i motbakke trenger du ikke springe så fort. Hjertet slår i motbakke enten du går rolig eller springer, og det er god trening,

Det sier den tidligere landslagstreneren i friidrett Leif Inge Tjelta.

Lørdag skal over 700 mosjonister og idrettsutøvere kravle seg opp den bratte stigningen opp Fidjeland og Hilleknuten. Med over 600 høydemeter i stigning vil mange få god kjennskap til melkesyra.

– Det kommer til og kjennes godt i beina. Men det er en fin treningsform hvor du både kan få makspuls, men hvor det også er mulig å roe ned og få mindre belastning på kroppen, sier daglig leder Eli Orre til NRK.

– Tendens i tiden

Løpet er delt inn i tre klasser med en mosjonistklasse, en ungdomsklasse og en for aktive idrettsutøvere. Styrkeprøven ble arrangert for første gang i fjor med mange deltakende tross regn.

Med et Nordsjøritt som er fulltegnet omtrent samtidig som påmeldingen åpnes, merker Tjelta at både sykkelritt som Nordsjørittet og motbakkeløp som Hilleknuten er i vinden.

– Det er tendens i tiden at vi blir mer og mer stillesittende. Da er det nok noen som tenker at en sånn utfordring er flotte greier, sier Tjelta.

Spesielt tror han arrangørene lykkes med å legge opp til at både mosjonister og aktive idrettsutøvere kan delta.

– Da får både de såkalte «galningene» muligheten til å konkurrere, samtidig som mosjonistene får drive med fysisk aktivitet. For mosjonistene betyr disse løpene at de får bedrive idrett i flott natur, sier Tjelta som også er dosent på Universitetet i Stavanger.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hilleknuten 2011

Motbakkeløping anbefales av den tidligere landslagstreneren i friidrett.

Foto: Nordsjørittet

– All fysisk aktivitet er bra

I motbakkeløpet er det spesielt deltakere med et høyt oksygenopptak som vil gjøre det skarpt opp de bratte bakken forbi alpinanlegget på Fidjeland i Sirdal.

Men selv mosjonistene som går opp løypene vil få mye igjen ifølge den tidligere friidrettsutøveren.

– All fysisk aktivitet er godt for kroppen. Enten om du springer på flata eller om du løper oppover, forteller han.

Krasjer med Norges største motbakkeløp

Eli Orre

Eli Orre er med og arrangerer motbakkeløpet Hilleknuten 1209. Hun sier at løpet fokuserer på å bli en familiedag.

Foto: NRK

Løpet er blottet for flere av de beste motbakkeløperne i Norge ettersom det arrangeres samme dag som Norges største motbakkeritt «Skåla opp» i Sogn og Fjordane.

– Det var tilfeldig, men det er ikke det viktigste for oss. Dette blir en kjekk familiedag hvor målet er at det skal bli et best mulig arrangement, ikke et størst mulig arrangement, sier Orre.

Mens Nordsjørittet som nevnt blir fullbooket i en fei, er det fremdeles plasser igjen på motbakkeløpet. Arrangøren gleder seg over det foreløpige tallet på 700 påmeldte.

– Det er kjempekjekt å få med så mange, både store og små. Folk vil ha dette med seg, og det er ingen som tvinger deg til å løpe opp de bratte bakkene her, sier hun og smiler.