Hopp til innhold

– Nå kan en liten brann bli en dødsbrann

Det kalde været gir økt boligbrannfare. Tar det fyr nå, brenner det fort, advarer brannprofessor.

Brann i Lærdal

Brannen i Lærdal i januar 2014 er en av de største brannen i nyere tid i Norge. Værtypen like før brannen er lik den kalde og tørre perioden vi har nå.

Foto: Jan Erikstad

– Folk må være forsiktige. Husene er så tørre nå. Både tre og cellulose tar mye lettere fyr, sier Torgrim Log.

Han er professor ved institutt for brannsikkerhet og HMS på Høgskulen på Vestlandet, og jobber som sikkerhetsrådgiver i Statoil.

Nå frykter Log branner som den i Lærdal i januar 2014. Og viser til omsorgsboligen i Kongsberg som begynte å brenne natt til julaften i fjor.

Begge to startet i samme værtype som den vi har nå.

– Får vi brann i en trebygning nå, vil brannen etter all sannsynlighet utvikle seg veldig raskt. Spesielt er aldershjem som har mange beboere med lav mobilitet utsatt. Det er også fare for brannspredning i tette trehusmiljø, sier Log.

Gamle Stavanger og nye leiligheter bak

Det er særlig i tett trehusbebyggelse, som her i Gamle Stavanger, at det er særskilt fare for spredning dersom det oppstår brann.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Haster å komme seg ut

Professorens råd er å utsette kosen med levende lys, ikke bruke vaskemaskin og oppvaskmaskin på natten, og passe på komfyren.

Strømforbruket skal en også være forsiktig med.

– Vi bruker mer strøm og belastningen på det elektriske anlegget kan gi brann. En liten brann kan utvikle seg raskt til å bli en dødsbrann, sier Log.

Professoren ber også folk sjekke at røykvarslerne fungerer som de skal.

– Det haster veldig å komme seg ut, om det begynner å brenne nå.

Torgrim Log

Professor og skikkerhetsrådgiver, Torgrim Log.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Vurderer beredskapen

Brann- og redningssjef Dag Botnen i Haugaland Brann og redning IKS frykter at vinden skal ta seg opp.

– I den perioden vi er inne i nå, vil ting brenne mer effektivt enn normalt. Det vet vi jo fra brannene i Flatanger, på Frøya og i Lærdal i 2014. Da hadde vi mye av det samme værfenomenet som nå. Får vi vind i tillegg, blir det veldig problematisk. Da skal vi i brannvesenet vurdere beredskapsmessige tiltak, sier han.

Botnen har ikke opplevd flere branner enn normalt i sitt ansvarsområde den siste tiden, men viser til de fem brannene brannvesenet i Oslo rykket ut på i løpet av et døgn tidligere denne uken.

Brannsjef i Hallingdal Dag Botnen

Brannsjef Dag Botnen.

Foto: Gunnar Grimstveit

– Dette skyldes nok litt av det fenomenet Torgrim Log refererer til, sier Botnen.

Ønsker forskning på vinterbranner

Botnen mener det må forskes mer på såkalte vinterbranner.

– Dette er et kjent fenomen, men vi glemmer historien. Jeg tror vi må utfordre noen til å gå nærmere inn i vinterbranner. Jo mer vi skjønner fenomenet, jo lettere er det å dimensjonere beredskapen og gjøre forebyggende tiltak, sier han.