– Vesentlige «Forbrydelsen»-scener foregår i Norge

En konteinerhavn i flott omgivelser er grunnen til at siste episode i den danske suksesserien «Forbrydelsen» foregår i Stavanger-området.

Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl, som spiller henholdsvis Mathias Borch og Sarah Lund i «Forbrydelsen».

VIDEO: Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl spiller Mathias Borch og Sarah Lund i «Forbrydelsen». Foto: Anders Fehn.

Den danske krimserien «Forbrydelsen», som har fått skandinaviske TV-seere til å sitre av spenning i to sesonger, får for tiden sin foreløpige finale i Stavanger-området.

I sesong tre, som har premiere i Danmark i slutten av måneden, og i Norge i oktober, foregår vesentlige deler av siste episode i Sola, Stavanger og områdene rundt.

Sarah Lund

Sarah Lund, spilt av Sofie Gråbøl.

Foto: Danmarks Radio

Onsdag var produksjonen i Risavika i Sola, og konteinerhavnen der ble til filmsett. Opptakene har pågått siden søndag, og fredag drar de tilbake til Danmark.

– Vesentlige scener fra Risavika

– Denne havnen har flott landskap rundt. Når dette vises i serien, er en kortesje med Sarah Lund i spissen på vei opp for å finne en konteiner hvor det muligens er noe i, sier produsent Piv Bernth hemmelighetsfullt.

Politikvinnen Sarah Lund er seriens hovedperson.

Hun vil, kanskje ikke særlig overraskende, ikke røpe mer om hva som skjer i seriens scener fra Norge. Ikke noe annet heller, for øvrig.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sesong tre av den danske serien «Forbrydelsen» får sin oppklaring i Stavanger. Innspillingen foregår for tiden i oljebyen.

VIDEO: – Dette er et dramatisk sted. Det skal være det gråværet, og gjerne regn og blest, sier «Forbrydelsen»-regissør Hans Fabian Wullenweber. Foto: Anders Fehn.

Forbrydelsen

Da siste episode av «Forbrydelsen»s første sesong ble sendt på dansk TV høsten 2007, hadde programmet over to millioner seere, ifølge Wikipedia.

Foto: DR.dk / NRK

– Jeg tror ikke de norske seerne ville like det. Men jeg kan si at det er vesentlige scener i episode ti som foregår her i Norge, sier Bernth.

Finanskrisen er tema

Tidligere sesonger har utspilt seg i det politiske miljøet, og hatt Danmarks krigsdeltakelse som bakteppe. Denne gangen er finanskrisen tema, og serien handler om forfall, forklarer produsenten.

– Både det fysiske forfall, som vi kan se, men også det moralske forfall, og hva det gjør med oss mennesker, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Risavika

Det er dette området de danske krimserieprodusentene har forelsket seg i. – Vi har hatt stor glede av de flotte landskapene, sier produsent Piv Bernth.

Produksjonsledelsen mener området rundt Stavanger er et miljø som passer serien godt.

– Vi har hatt stor glede av de flotte landskapene her. Vi er glade for at vi kunne komme hit og filme, sier Bernth, som også røper at de skal gjøre opptak på sjøen og i et fengsel.