Frykter russen ikke vil ta dyr vaksine

Stavanger kommune ber alle russ om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse, men tar rundt 700 kroner for én vaksine. – Jeg er redd mange ikke vil vaksinere seg med den prisen, sier russepresident Cecilie Fjelde Nilsen.

Cecilie Fjelde Nilsen

Russepresident Cecilie Fjelde Nilsen vil ha ned prisen på vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg føler et stort ansvar for å få andre til å ta vaksinen. Jeg vil virkelig at alle skal vaksinere seg, sier russepresident i Stavanger, Cecilie Fjelde Nilsen.

Stavanger kommune ber alle russ om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse etter at en 19 år gammel mann fra Sandnes døde av sykdommen søndag.

Også i Randaberg er en 17-åring smittet av sykdommen, og russepresidenten samlet russ til et informasjonsmøte i dag.

Hjernehinnebetennelse spres gjennom dråpesmitte, som ved deling av glass og kyssing. Med mye festing og lite søvn er russen spesielt utsatt for smitte.

– Vaksinen er det største temaet på møtet, men jeg snakker også om forholdsregler vi må ta på russekroer, sier Fjelde Nilsen.

– For dyr

Vaksinasjonskontorene i Stavanger og Sandnes har hatt stor pågang fra unge som vil vaksinere seg de to siste dagene.

– Det har vært flere henvendelser, både til smittevernkontoret her og hos fastleger i flere kommuner. Mange er bekymret for dette, og vil la seg vaksinere, sier smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus i Stavanger kommune.

Men russepresidenten frykter at vaksinen er for dyr for mange russ. Ved vaksinasjonskontoret i Sandnes koster vaksinen 570 kroner. I tillegg kommer en konsultasjonspris på 230 kroner.

– Det er altfor dyrt, og jeg vil gjøre alt for å få det billigere. Jeg er redd mange ikke vil ta vaksinen med den prisen, sier Fjelde Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Russemøte

Russen blir informert om vaksinen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Får den av mamma

Sisilie Leiren

Sisilie Leiren skal vaksinere seg.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Julie Laumann Brettville

Julie Laumann Brettville mener vaksinen er for dyr.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Sisilie Leiren og Julie Laumann Brettville er begge russ i år, og skal vaksinere seg. De mener foreldre må trø til hvis russen skal ta vaksinen.

– Jeg får vaksinen av mamma, men prisen er kjip for dem som bor på hybel, sier Leiren.

– Jeg synes prisen er drøy. Alle har ikke råd til den, og har kanskje ikke foreldre som vil betale. Vi tenker jo ekstra på dette i disse dager, og da bør prisen reduseres, sier Laumann Brettville.

– Håper de tar seg råd

Også Janne Dahle-Melhus er redd den relativt stive prisen gjør at mange ungdommer lar være å vaksinere seg.

– Det er en dyr vaksine, fordi den beskytter mot flere varianter av bakterien. Men 700 kroner er mye for en ungdom, og det kan hende at noen velger å ikke la seg vaksinere, sier hun.

Smittevernoverlegen peker på at smittefaren er liten, og at det kun er mellom 35 og 40 tilfeller av hjernehinnebetennelse i Norge hvert år. Hun håper likevel at ungdommene setter av vaksinepenger i russebudsjettet.

– Det blir en avveining for hver enkelt om dette er en type beskyttelse de vil skaffe seg. Vi oppfordrer folk til å ta kostnaden før russefeiringen, sier Dahle-Melhus.