Hopp til innhold

– Stiller man kritiske spørsmål så blir man feid av banen

En ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet konkluderes det med at ansatte har stadig mindre de skulle ha sagt på arbeidsplassen.

Eivind Falkum

Forsker Eivind Falkum har samlet inn svar fra flere tusen ansatte i norsk arbeidsliv.

Foto: Eirik Gjesdal

– Jeg tror dette er en generell trend, og jeg tror dette henger sammen med globaliseringen, sier forsker og leder av teamet bak «Medbestemmelsesbarometeret», Eivind Falkum.

«Medbestemmelsesbarometeret» er bestilt av de seks fagforbundene Politiets Fellesforbund, Lederne, Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), Legeforeningen, Forskerforbundet og oljefagforeningen Safe.

Undersøkelsen er utført i et representativt utvalg. I tillegg er det gjennomført en undersøkelse blant Safe sine medlemmer. Spesielt er trenden i det sistnevnte forbundet negativt.

Safe organiserer om lag 7000 ansatte i oljesektoren på norsk sokkel. Den viser at de at de ansatte melder om atskillig mindre innflytelse på arbeidsplassen enn tidligere.

Spesielt gjelder det de i oljesektoren.

Tøffere hverdag

Hilde-Marit Rysst

Safe-leder Hilde-Marit Rysst er ikke overrasket over funnene.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Vi har fått entydige signaler fra våre tillitsvalgte at det er tøffere tider enn noen gang. Det er vanskeligere med medbestemmelse og medvirkning. Med en gang man tør å stille kritiske spørsmål, så blir man feid av banen, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst.

Resultatene fra undersøkelsen bekrefter mistankene til Rysst.

Tillitsvalgte og verneombud melder om mindre innflytelse på:

  • Styring og organisering av virksomhetene
  • Arbeidsorganisering
  • Sin egen arbeidssituasjon
Undersøkelse

Utdrag fra undersøkelsen

Foto: Arbeidsforskningsinstituttet

2000 av Safe sine medlemmer har svart på undersøkelsen. I tillegg til resultatene over, melder 73 prosent at de har opplevd kritikkverdige forhold i bedriften.

Visker bort reguleringer

– Dette visker bort mange av reguleringene vi har i arbeidslivet i Norge. Dette er ikke bare noe som skjer her, og heller ikke bare i oljebransjen. Det skjer i hele arbeidslivet, sier Falkum

En av dem som fikk oppleve hvor vanskelig det er å være verneombud, er tidligere Shell-ansatte, Runar Kjørsvik.

Les hans historie: Oljegigant sparket verneombud som varslet om kritikkverdige forhold

AFI har vært i kontakt med Kjørsvik. Dette vil bli omtalt i en rapport ved et senere tidspunkt. Safe-leder Hilde-Marit Rysst mener imidlertid at funnene som allerede er offentliggjort er alvorlige nok i seg selv.

– Dette er svært alvorlig. Det er ganske tydelig at vi har rett. Det ser ut som det er satt i system, og det vi populært har kalt HR er egentlig fagforeningsknusing, sier hun.