– Standup er den nye «rock and rollen»

Bransjeveteran mener standup egner seg aller best på store arenaer.

Hans Morten Hansen

Hans Morten Hansen er klar til å fylle DNB Arena i Stavanger. Han er optimist, men ligger våken om nettene og grubler på det som skal skje. Showet settes opp 24. februar.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I februar markerer Hans Morten Hansen sine 25 år som komiker med å sette opp en forestilling i DNB Arena i Stavanger. Kapasiteten ligger på rundt 5.500 publikummere.

– 20-årsjubileet mitt ble feiret på et grendehus i Randaberg. Så du kan si vi har oppskalert 25-årsmarkeringen, sier Hansen.

Hansen er blant Norges mest rutinerte komikere. Han har vunnet gjeve priser og spilt i filmer og serier. Likevel er han litt skremt før showet i en av Stavangers største saler.

– Akkurat nå sitter jeg her med litt blandede følelser. Jeg har en spenning i kroppen, og ligger faktisk våken om nettene og tenker på dette som skal foregå. Det blir stort.

Showet skal bestå av både nytt og gammelt materiale. Bandet Ingenting er blant gjestene i showet, og komiker Jon Niklas Rønning skal være konferansier.

Tore Sagen, Vidar Magnussen og Hans Morten Hansen i "Side om side"

Mange kjenner Hans Morten Hansen fra TV-skjermen. Her er han sammen med Tore Sagen og Vidar Magnussen som han spiller med i NRK-serien Side om side.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Gir mer autoritet til komikeren

Nyheten om showet i DNB Arena ble presentert på en pressekonferanse tirsdag. Det var Hansens komikerkollega og bransjeveteran Pål Mangor Kvammen som la frem den ambisiøse planen om å fylle en av Stavangers storstuer med humorelskende publikummere.

Kvammen tror det er på høy tid å flytte standup fra små intimscener til svære arenaer.

– Standup er faktisk bedre på en stor arena. Det gir en helt annen autoritet til komikeren, og det gir en helt annen følelse av standup for dem som hører på, sier han.

Les også: Chris Rock nektet publikum å ha med mobil på stand up-show

Pål Mangor Kvammen

Pål Mangor Kvammen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kvammen trekker frem Wembley Stadium i London som et eksempel. Arenaen har en kapasitet på hele 90.000 personer, og både store og mindre komikernavn har klart å fylle arenaen.

– Det er ikke bare kjente navn som Michael McIntyre som fyller Wembley. Det klarer også folk vi aldri har hørt om i Norge. Internasjonalt er standup den nye «rock and rollen», slår Kvammen fast.

Treffer yngre publikum

Kvammen mener standup på de store scenene også bidrar til at humoren treffer en ny målgruppe: Et yngre publikum som følger godt med på sosiale medier.

– Dette er en gruppe vi ikke har klart å fange opp tidligere. De går ikke på de vanlige arenaene der vi har standup, som teateret eller revyscenen Stavangeren. Men de går altså på standup i store arenaer.

Han merker seg at dette er en publikumsgruppe som gjerne har sett opptak av tidligere opptredener, men likevel vil de se artisten live når de får muligheten.

– Da kan de hele showet utenat, sier Kvammen.