Hopp til innhold

– Mange av mine elever sørger i dag

Neda Ibrahim (12) og to av hennes søsken gikk på Aspervika skole i Sandnes. I natt kom politiet og kastet dem ut av landet.

Kåre Andreas Folkvord er rektor på Aspervika skole, der 12 år gamle Neda var elev.

VIDEO: Kåre Andreas Folkvord, rektor på Aspervika skole om utsendelsen av familien Ibrahim. Foto: Erik Waage/NRK.

– Det er veldig mange unger som er kjempelei seg i dag. Dette kom som et sjokk på elevene våre, sier Kåre Andreas Folkvord, rektor på Aspervika skole i Sandnes.

Grytidlig i morges ble han vekket, og fikk beskjed om at asylsøkerfamilien Ibrahim var blitt hentet av politiet i løpet av natten. De har bodd på Dale asylmottak i ti år. Nå er de på vei til Amman i Jordan.

Hentet etter ti år

– Jeg ble veldig overrasket. Det er noe vi har fryktet, men ikke trodde skulle skje. At barn som har vært så lenge i Norge, og har status som asylbarn, blir hentet etter ti år, sier Folkvord.

Tolv år gamle Neda Ibrahim gikk i sjette klasse på skolen. Hennes lillesøster Dima (9) og lillebror Zuher (11) var også elever på skolen.

– Etter at jeg fikk beskjed informerte jeg lærerne. Vi har en skole med mange minoritetsbarn, noen av dem er asylbarn, og vi har opplevd at noen av dem blir sendt ut før, men ikke etter ti år. Vi har rutiner på slikt og bruker mye tid på å ta oss av medelevene, sier han.

Familien Ibrahim på Dale asylmottak

Familien Ibrahim på Dale asylmottak. I natt ble familien hentet av politiet i hjemmet deres i Sandnes. Neda Ibrahim (12), Nael Ibrahim (5), mor Romah Ibrahim, Dima Ibrahim (9) og Zuher Ibrahim (11).

Foto: Erik Waage / NRK

– Tegner og skriver brev

– Elevene i klassen til de tre barna tegner og skriver brev og kort. Det tror jeg kan være en fin måte å roe ned, gi rom for spørsmål og ha en god dialog på, sier Folkvord.

Også de andre elevene på skolen har hatt en spesiell skoledag.

– Vi blir preget av dette. Alle elevene er våre, og når noen blir plukket ut etter å ha gått her i seks år så gjør det noe med oss. De har veldig mange venner her, sier han.

Skolen er veldig viktig for asylbarna, mener rektoren.

– Skolen representerer kontinuitet for mange asylbarn, spesielt for de som bor på Dale. Det er ganske stor avstand fra Dale til Aspervika, og det er en utfordring for mange, men de aller fleste har mange venner i klassen her, sier han.

– Stolte over Neda

I 2012 fikk Neda Ibrahim Annette Thommessens minnepris. Hun er kjent for utsagnet «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», som ble omslaget på boken om de lengeværende asylbarna.

– Vi er veldig stolte over Neda. Det er ikke alle barn som er så tøffe som Neda og får en minnepris når de er 11 år gamle, sier han.

Han håper fortsatt på at barna i familien Ibrahim kan returnere til skolen som elever.

– Vi håper de kommer tilbake igjen. De hører til her, har gått her hele livet og har vokst opp her, sier rektoren.

Neda Ibrahim

Neda Ibrahim (12) og familien hennes er sendt ut av landet.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg