– Skangass må stoppe testing av LNG-anlegget i Sola

Det er uholdtbart at LNG-anlegget i Risavika i Sola allerede er i gang med tester – uten å ha tillatelse. Aktiviteten må stoppes, mener storttingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV).

Risavika og Tananger

Bilder er tatt under byggningen av LNG-anlegget i Risavika. Anlegget ligger på utstikkeren til venstre i bildet.

Foto: Øystein Otterdal/NRK

Onsdag denne uken gikk Fylkesmannen i Rogaland hardt ut mot anlegget som skal produsere flytende naturgass i Risavika, det såkalte LNG-anlegget.

Anlegget er ferdigbygd og planlegges igangsatt om kort tid, men har ingen tillatelse til å slippe ut verken støy eller stoffer.

Ifølge Skangass skal de første leveringene av gass skje alt i august, men Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) sier de ikke vet om eller når utslippssøknaden går gjennom.

– Det vil minst gå flere uker, sier overingeniør i Klif, Bente Rikheim, som presiserer at Skangass per nå ikke har tillatelse til verken støy- eller andre utslipp.

Hallgeir H. Langeland (SV)

Hallgeir Langeland (SV).

Foto: Sosialistisk Venstreparti

– Slipper ut støy

Likevel hevder naboer at det er startet testing ved anlegget, og Skangass, som skal drive det for eieren Lyse, opplyser på sine hjemmesider at de skal teste mer fra 18. mai.

– Når det gjelder støy tester Lyse fabrikken nå. De slipper ut støy uten at de har tillatelse til det. Lyse gjør som de vil, og forventer å slippe unna med det, sier nestleder i Tanangerlista, Viggo Stenbekk.

SV-politiker Hallgeir Langeland mener dette er uholdbart, og må stoppes.

– Lyse tar ikke ansvar

– De kan ikke holde på og bråke uten tillatelse. Lyse eies av kommunene, og ordførerne må gå inn og stoppe dette, sier han.

Lyse har ikke ønsket å kommentere denne saken overfor NRK. Også det reagerer Langeland på.

– Det viser at Lyse ikke tar ansvar for sitt eierskap, sier Langeland.

Administrerende direktør i Skangass, Bjørn Torkildsen, sier de «selvfølgelig ikke vil slippe ut noe før de har tillatelse», men presiserer at de har tillatelse til å bygge selve anlegget.

– Gjør ikke noe uten tillatelse

– Det vil være støy i forbindelse med dette, sier han til NRK.

I nyhetsbrevet som Skangass har publisert på sine egne hjemmesider, skriver selskapet at de skal «teste hovedkompressoren» på dagtid mellom 18. og 21 mai.

– Gir ikke dette støyutslipp?

– Jeg kjenner ikke detaljene i det som skal skje den 18. Men normalt sett er det klart at vi ikke gjør noe uten å ha tillatelse til det. Vi justerer planene for våre aktviviteter hele tiden i forhold til hvordan prosjektet forløper. Som sagt vil alle aktiviteter være i henhold til gitte tillatelser, sier han.