Hopp til innhold

– Det synes å være mange som har sovet i timen

I ett og et halvt år har bostyret jobbet med gjennomgangen av Lunde-konkursen, som er omtalt som norgeshistoriens største. I dag ble bo- og revisorrapportene lagt frem – med en aktiv Johannes Lunde til stede.

I dag la bostyret fram sine rapporter etter Lunde-konkursen, som er omtalt som norgeshistoriens største. Dei samla krava er på omlag 2 milliarder kroner. Ein aktiv Johannes Lunde var til stede under framlegginga.

Johannes Lunde var selv til stede under pressekonferansen. Han stilte flere spørsmål til bostyrer Fredrik Bie.

Bostyrer Fredrik Bie begynte pressekonferansen med å forklare hvorfor arbeidet med rapportene – som ikke er endelige – har tatt så mange måneder.

– Selskapene har vært ledet av få mennesker, på en muntlig og uformell måte. Det har vanskeliggjort arbeidet vårt, sa Bie.

Johannes Lunde

Johannes Lunde.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Side om side med journalistene og fotografene på advokatfirmaet Vierdals møterom satt også Johannes Lunde selv. Han var svært aktiv under pressekonferansen, og fikk til slutt beskjed fra Bie om å ikke stille flere spørsmål.

Krav på 2 milliarder

Lunde-saken begynte da konkursbegjæringen av Lunde Gruppen AS ble levert til Stavanger tingrett 9. februar i fjor.

Siden da har rundt 60 av de 123 underselskapene gått konkurs, og Johannes Lunde og hans nærmeste medarbeider Morten Berg etterforskes av Økokrim.

De samlede kravene er på 2 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bengt Eriksen (t.v.) og Fredrik Bie

Borevisor Bengt Eriksen (til venstre) og bostyrer Fredrik Bie under pressekonferansen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Bie trakk ikke frem konkrete lovbrudd på pressekonferansen, men sa at han venter at en del av rapportenes innhold kommer til å bli tatt opp i rettssystemet.

– Brutalt truffet av finanskrisen

Finanskrisen var et av de sentrale temaene i gjennomgangen. Mot slutten av 2008 og i 2009 skjedde det noe med selskapene, ifølge Bie. Først i cargovirksomheten, og deretter på andre områder.

– Finanskrisen traff Lunde på en brutal måte. For eksempel i luksusbåtsegmentet, i frakt og cargo, sa bostyreren.

I løpet av 2009 var det tomt i kassen, og Lunde-gruppen var insolvent, mener Bie. Det ble brukt penger, men det var verken likviditet eller eiendeler igjen.

Banker og andre kreditorer kunne imidlertid ha reagert tidligere, ifølge ham.

– Det synes å være mange som har sovet i timen. Mange kreditorer lente seg på Lunde-systemet, og trodde de kom til å ri stormen av, sa Bie i dag.

Tok ordet flere ganger

Johannes Lunde ba flere ganger om ordet, og stilte spørsmål til Bie og borevisor Bengt Eriksen.

Han var blant annet svært kritisk til at temaer fra rapporten har blitt lekket til mediene gjennom sommeren.

Blant annet skriver Stavanger Aftenblad i dag at Lunde tappet selskapene for 40 millioner kroner.

Lunde: – Vi er jo kompiser

– Jeg er kritisk til at Aftenbladet visste om rapporten i går. Det er viktig at du sier det til disse folkene, at Johannes Lunde ikke har fått 40 millioner, sa Lunde til Bie.

Bie svarte med å si at rapportene på ingen måte slår fast at Lunde tok ut 40 millioner i kontanter, men minnet samtidig Lunde om at pressekonferansen «i første rekke var for pressen».

– Ja, men vi er jo kompiser, du må ikke glemme det, svarte Lunde.

Ikke tatt ut tiltale

Johannes Lunde selv ble slått personlig konkurs i april, drøyt tre måneder etter konsernet. Dette behandles som egen konkurssak.

Økokrim har ennå ikke avgjort om det skal tas ut tiltale i forbindelse med etterforskningen av Lunde og Berg.

Under pressekonferansen opplyste Bie at både Johannes Lunde og Morten Berg har kommet med tilsvar til rapportene. Begge tilsvar antyder ifølge Bie at bostyrets rapporter ikke gir et korrekt bilde av virkeligheten.

Flere nyheter fra Rogaland