Hopp til innhold

– Jeg kunne gått i flere år med kreft

Kvinner som tar mammografi overlever oftere brystkreft, mener forskere. Ellen Enoksen Meling tror hennes kreft hadde blitt oppdaget langt senere uten.

Siden 1996 har norske kvinner mellom 50 og 69 år fått tilbud om mammografiscreening annenhvert år. Ellen Enoksen Meling er en av dem. Takket være mammografi ble hennes kreft oppdaget tidlig, mener hun.

VIDEO: Ellen Enoksen Meling leser fra notatene hun skrev den dagen hun fikk brevet om at noe var som det ikke skulle på bildene fra mammografiundersøkelsen hennes.

– Jeg er ikke så flink til å kontrollere selv, sier Ellen Enoksen Meling.

For nesten nøyaktig ett år siden tok hun mammografi. 18. juni 2012 fikk hun et brev der det sto at hun måtte ta nye bilder av brystene. Noen hadde sett noe som ikke burde være der.

Legene fant en kul i det ene brystet hennes, og det var kreft. To uker etterpå ble hun operert. Hun er sikker på hva som hadde skjedd hvis hun ikke hadde vært på mammografi.

– Da hadde jeg blitt gående med det, mener Enoksen Meling.

– Skremmende å tenke på

– Jeg kunne gått i flere år før jeg hadde kjent det. Det er skremmende å tenke på, mener hun.

Hennes brystkreft ble oppdaget fordi hun er i målgruppen for det såkalte Mammografiprogrammet. Alle norske kvinner i alderen 50-69 år inviteres annethvert år til undersøkelse. Tre av fire møter opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barbro Furebotten Iversen

Barbro Furebotten Iversen ved mammografimaskinen på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

En ny studie viser at de kvinnene som møter til undersøkelsen, har 43 prosent større sjanse for å overleve brystkreft enn de som ikke tar mammografi.

– Har reddet 100 kvinner hvert år

– Denne studien viser at vi har reddet 100 kvinner hvert år, sier Barbro Furebotten Iversen, seksjonsoverlege ved brystdiagnostisk senter ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Forskernes mål var å redusere dødeligheten med 30 prosent. Resultatene er dermed bedre enn ventet. Forskerne har gått gjennom dødeligheten av brystkreft hos rundt 700.000 kvinner som ble invitert til Mammografiprogrammet mellom 1996 og 2009.

Kritikerne mener blant annet at mammografi oppdager svulster som hadde gått over av seg selv. Det er ikke Furebotten Iversen nødvendigvis enig i.

– Kreften har kommet lenger

– Du må ta kreften ut av brystet før du kan si om det er farlig kreft eller ikke. Og der hvor prøven tas, var kanskje ikke kreften veldig aggressiv, men du vet ikke om det gjelder hele svulsten, sier hun.

– De som ikke møter til mammografi, kommer til å oppdage sin kreft mye senere, når den kan kjennes med fingrene eller blir synlig. Det er klart at den da har kommet lenger, påpeker hun.

Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner i den vestlige verden. I Norge rammes nesten 2600 kvinner hvert år. 500 dør av sykdommen.

Mette Kalager

Mette Kalager.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Mette Kalager har tidligere vært leder for Mammografiprogrammet, men er kritisk til forskningsresultatene.

– De som ikke møter, kan ha dårligere helse

Hun mener vi ikke vet nok om bakgrunnen til de kvinnene som velger å ikke møte til undersøkelsen. Det kan være de uansett hadde hatt høyere risiko for å dø, mener hun.

– Vi vet egentlig ikke hvorfor folk ikke møter. De kan være syke, og dermed ha høyere risiko for å dø, eller de kan ha lavere utdannelse enn de som møter, og derfor ha en høyere risiko for å dø, mener Kalager.

Hun viser til en studie hun selv var med på i 2010. Der sammenlignet forskerne både kvinner som ble invitert til mammografi, og kvinner som ikke ble invitert.

– Da fant vi ingen forskjell i brystkreftdødeligheten, sier hun.

Solveig Hofvind

Solveig Hofvind.

Foto: George Eustice / NRK

Mener denne studien er mer omfattende

Solveig Hofvind, som leder Mammografiprogrammet hos Kreftregisteret i dag, sier de har tatt hensyn til dette.

– Mange vil hevde at kvinnene som møter er mer helsebevisste, spiser sunnere, trener mer og er mer opptatt av kroppen sin. Men de møter til screening, og dette har vi tatt hensyn til i beregningene vi har gjort, sier hun.

Hun mener studien er en av de mer omfattende som noensinne er gjennomført.

– Mer enn 700.000 kvinner er fulgt i 14 år. Tidligere studier har fulgt kvinnene i fem år, og har ikke informasjon om når kvinnene har møtt, hvor de har møtt, og om de er invitert, sier Hofvind.

Flere nyheter fra Rogaland