NRK Meny
Normal

– Jagland hetses og språkmobbes

Thorbjørn Jaglands engelske uttale har blitt diskutert nesten like mye som selve utdelingen av Nobelprisen i dag. – Han kan jo engelsk godt, sier leder av Målungdommen.

EU er blitt tildelt årets Nobels fredspris. Se lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, annonsere prisvinneren.

VIDEO: Se Jagland annonsere Nobel-vinneren for 2012.

– Jeg synes at den hetsen som særlig har vist seg på sosiale medier i år, og i presseoppslag tidligere, har bikket over i ren språkmobbing, og det synes jeg ikke er greit samme hvilket språk det er snakk om, sier Vebjørn Sture, leder i Målungdommen til NRK.

I dag tidlig delte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland ut nobelprisen til EU. Siden det har ikke reaksjonene latt vente på seg. Det hagler med ris og ros på Twitter etter at vinneren ble klar. Nesten like mye har vært skrevet om selve utdelingen, og Jaglands uttale av ordene: «The Norwegian nobel committee has decided that the Nobel Peace Price for 2012 is to be awarded to the European Union.»

Vebjørn Sture

Vebjørn Sture er leder i Målungdommen.

Foto: Odin H. Omdal

Engelsk med østlands aksent

– Han kan jo engelsk godt. Hvis du ser på ordforrådet, grammatikken eller språkføringen til Jagland er den godt over gjennomsnittet. Det folk reagerer på er aksenten hans, sier Sture.

– Det er underlig at det er ingen som reagerer når Jagland snakker norsk med østlands aksent, men de reagerer veldig når han snakker engelsk med østlandsk aksent. Jeg forstår ikke hvorfor det ene skal være så mye verre enn det andre, legger han til.

Fra Twitter om Jaglands engelsk:

 • Jagland stolt over utvidet ordforråd på engelsk. "Reconciliation" var tydeligvis nye favorittordet, nevnt et dusin ganger på noen minutter!
 • Noen vil ha statue av Jagland. Jeg synes det egentlig holder å gi han et kassettkurs i engelsk.
 • Jagland burde kanskje gjort som 99 % av alle andre nordmenn? Drukket seg til mot før han snakker engelsk!
 • "Thorbjørn Jagland er så utrolig god i engelsk" – Ingen.
 • Vil bare påpeke at Jagland studerte på Universitetet i Oslo. #engelsk
 • Hadde nesten glemt hvor morsomt det er å høre Jagland snakke engelsk!
 • Thorbjørn Jagland på engelsk er så sjukt epic hver gang!
 • Jagland kan ikke snakke engelsk og skal ikke snakke engelsk. Det er så ille at det gjør vondt å høre på.
 • Nobelkomiteen er engstelige for avlytting. Enkelt forslag: La leder Jagland snakke engelsk på møtene. Krevende øvelse å tolke.
 • Oh no! Nå får vi høre Jagland snakke engelsk igjen. Takk for meg.
 • Åh herregud. Nå skal Thorbjørn Jagland snakke engelsk til verden igjen. Kjenner jeg blir flau på forhånd

– Kan ikke forvente at han er like flink som dronningen av England

Sture sier han hadde forstått det om Jagland blandet ord og hadde et dårlig engelsk ordforråd.

– Jeg er uansett ikke en stor språkmoralist, men da hadde jeg forstått litt mer at folk hadde reagert, men folk klager på aksenten hans, og de gjør det med en ordbruk som ikke hører noen plass hjemme, sier han.

– Jeg synes at i situasjoner der man må snakke engelsk med hele verden og bruke et felles språk, kan man ikke forvente at folk som ikke har vokst opp med engelsk som morsmål skal snakke engelsk som dronningen selv, legger han til.

– Et demokratisk problem

Vebjørn Sture, @Totlevase på Twitter, skriver at mobbingen av Jagland i verste fall kan utvikle seg til et demokratisk problem.

– Hvis det er slik at det viktigste kriteriet når vi rekrutterer samfunnstopper og etter hvert en ny leder i Nobelkomiteen er at de skal snakke engelsk som en innfødt, risikerer vi fort å gå glipp av mange andre gode egenskaper. Det å diskvalifisere folk fordi de snakker med norsk aksent fordi de er fra Norge snevrer inn rekrutteringsgrunnlaget veldig, sier han.