NRK Meny
Normal

Spesialenheten: – Ikke noe straffbart av politiet da ung gutt ringte om lyder i huset

Samme dag som et ektepar ble funnet knivdrept i Stavanger, ringte en 12–13 år gammel gutt politiet om rare lyder fra boligen. Det er ikke straffbart at de ikke rykket ut, mener Spesialenheten.

Dobbeldrap på Tasta

Dobbeltdrapet skjedde på Tasta i Stavanger i juli i år. Et ektepar ble funnet døde i boligen sin litt etter klokken 21, 1. juli i år. Ved 16.30-tiden ringte en gutt politiets nødtelefon og fortalte om rare lyder fra huset.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Operatør: «Nødtelefonen, politiet»
Gutten: «Hei, det er A som ringer...»
Operatør: «Hæ?»
Gutten: «A som ringer»
Operatør: «Ja vel?»
Gutten: «Det er sånn... eg trur det var i (adresse ... der er sånne rare lyder»
Operatør: «Rare lyder?»
Gutten: «Ja, også var det sånn dunk mot vinduet...»
Operatør: «Ka lyder er det?»
Gutten: «Det var sånn «mmmmmmm...mmmmmmmmmm»»
Operatør: «Ja vel...? En alarm?»
Gutten: «Ehh... nei!»
Operatør: «Nei...»
Gutten: «Sånn dunk mot vinduet»
Operatør: «Ja vel? Er det noen hjemme der da?»
Gutten: «Det vett me ikkje... det høres sånn ut»
Operatør: «Ja vel, ja, men da tror jeg ikke at vi gjør noe»
Gutten: «Ok»
Operatør: «Ja. Hei!»
Gutten: «Ville bare sei fra»
Operatør: «Ja, takk, hei»
Gutten: «Hei»

Samtale mellom gutt og politiet klokken 16.31, 1. juli 2013
Jan Egil Presthus

Jan Egil Presthus.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Spesialenheten for politisaker mener ikke det er grunn til å undersøke om politiet i Rogaland gjorde noe straffbart den dagen et ektepar ble funnet knivdrept i boligen sin på Tasta i Stavanger.

Dagen etter drapet kom det frem at en gutt på 12–13 år hadde ringte politiet ved 16.30-tiden drapsdagen. Han hadde fortalt at det kom rare lyder fra huset. Politiet gjorde ingen ting etter samtalen fra gutten, og noen timer senere ble ekteparet funnet døde.

Funnet døde klokken 21.18

Ingen vet sikkert hva som skjedde i huset på dette tidspunktet. Faktum er imidlertid at noen ser en kvinne bli dratt inn i huset – mot sine vilje – litt etter klokken 20 denne kvelden.

Klokken 21.18 finner politiet to døde personer i boligen. Klokken 21.30 omkommer mannen politiet mener har drept dem, ekteparets sønn, i en frontkollisjon på E39.

Spesialenheten for politisaker bestemte seg kort etter for å undersøke om politiet burde ha reagert annerledes på telefonsamtalen. Enheten har nå konkludert, og det er ikke grunn til å undersøke om det har skjedd noe straffbart, skriver sjef Jan Egil Presthus i vedtaket.

– Flere spørsmål kunne ha gitt mer informasjon

Likevel, en annen opptreden hos personen som svarte politiets nødtelefon, kunne gjort at de fikk mer informasjon, skriver Presthus.

– En mer inviterende opptreden fra operatørens side, i form av flere spørsmål, kunne ha medført at politiet på et tidligere tidspunkt fikk flere opplysninger om situasjonen på stedet.

Spesialenheten mener det også må tas hensyn til den mengden henvendelser politiet får, og at andre samtaler ofte står på vent.