Hopp til innhold

– Høyre risikerer å bli sittende på sidelinjen

Gruppeleder for Rogaland Høyre, Janne Johnsen, mener debatten om Vestlandsregionen mangler visjon.

Janne Johnsen

Janne Johnsen er gruppeleder for Rogaland Høyre. Hun mener det er viktig med is i magen under arbeidet med innstillingen om Vestlandsregionen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hva er det beste vi kan gjøre for den regionen vi er en del av? Hvorfor vil vi bli større? Hva får vi mer av? Hva er visjonen bak det vi holder på med? Disse spørsmålene mangler etter mitt syn i diskusjonen, sier Johnsen.

I dag skal fylkesutvalget i Rogaland bli enige om en innstilling om Vestlandsregionen til Fylkestinget. Spenningen rundt Vestlandsregionen ble enda større etter at Frp i går gikk ut og sa nei. Dermed er det ikke lenger flertall for sammenslåing av fylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, og sannsynligheten er stor for at Rogaland fylkeskommune også stemmer nei.

Les saken: Frp gravlegger Vestlandsregionen

Vil roe helt ned

Ordføreren i Haugesund har luftet muligheten for å «gå nordover» og bli med Hordaland og Sogn og Fjordane. Arbeiderpartiet, som støtter en sammenslåing av de tre fylkene, har også lansert en plan B om å diskutere med kun Hordaland. Med alle alternativene som er kastet opp i luften, maner Johnsen til ro.

– Ja, jeg tror vi skal roe dette helt ned. Nå skal vi ta diskusjonen i fylkesutvalget, og de fleste rundt bordet vil nok beholde Rogaland som det er. Så finnes det forskjellige varianter av hva man ser for seg i ettertid, sier hun.

Les også: Rogaland kan sitte ribbet tilbake

– Du er ikke redd for at et lite Rogaland må stå opp mot en større del på Vestlandet hvis du får gjennomslag?

– Vi kan aldri vite, fordi kommunene fritt kan velge hvilket fylke de vil være en del av. Hvis Haugesund vil ut av Rogaland, og kan vi ikke stoppe de. Vi kan heller ikke stoppe Sveio i Hordaland hvis de vil til oss. Dette kan derfor gå begge veier.

– Bekymrer det deg at Haugesund og Haugalandet kan finne på å trekke nordover?

– Jeg liker ikke de trussel-greiene. Jeg synes vi skal diskutere med hverandre skikkelig, sier Johnsen.

– Kan Høyre bli sittende på sidelinjen?

– Det kan vi risikere.

– Langt lerret å bleke

Johsen mener det er problematisk at man først skal bli enige om strukturen, og deretter finne ut hvilke oppgaver de ulike regionene skal ha.

– Jeg tror ikke vi vil klare å bli enige om oppgaver, hvem som skal gjøre hva. Hvis det hadde vært opp til oss, så hadde det vært enklere. Men all den tid det sitter noen på Stortinget som skal fragi seg oppgaver, blir det et lengre lerret å bleke. Stortingsflertallet har sagt at de ønsker å fordele oppgaver, så da får vi se, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland