NRK Meny
Normal

– Et veldig godt utgangspunkt

I dag fikk ledelsen i Sandnes Ulf klar beskjed om hvilke forutsetninger som må på plass før klubbens debut i eliteserien.

Video – Et veldig godt utgangspunkt

VIDEO: Dag Vestlund, arrangementssjef i NFF, og Pål Thornes, arrangementsansvarlig i Sandnes Ulf.

Pål Thornes

Befaringen i Idrettsparken ledes av Pål Thornes, arrangementsansvarlig i Sandnes Ulf.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Sandnes Ulf tribune

Tilskuermengden på tribunene i Sandnes Idrettspark var svære varierende i fjor. Nå håper daglig leder de kan trekke oppimot 5000 publikummere flere ganger i året.

Foto: Morten Wiik Larsen / NRK
Dag Vestlund

Dag Vestlund, arrangementssjef i Norges Fotballforbund.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Tom Rune Espedal

Tom Rune Espedal, daglig leder i Sandnes Ulf.

Foto: NRK

I formiddag er Norges Fotballforbund på inspeksjon hos Sandnes Ulf. Der skal de diskutere med klubben og kommunen hva som skal til for at alt skal være klart for eliteseriespill neste år.

– Det er mye folk til stede. Det er mye som skal skje i forbindelse til Tippeligaspill. Vi starter planleggingen tidlig, har fått med mange fra kommunen som skal være med å se hva som skal til, og i tillegg hjelper fotballforbundet til. Det er viktig at vi starter planleggingen tidlig, og det gjør vi i dag, sier Tom Rune Espedal, daglig leder i Sandnes Ulf.

Tror NFF ble positivt overrasket

Pål Thornes, arrangementsansvarlig i Sandnes Ulf guidet NFF-delegater, politikere og mediefolk rundt på stadion i formiddag. Han ser også at noe mangler på stadion.

– Den største utfordringen vår er å få plass til nok stoler. Området her er litt utfordrende når det kommer til nok tribunekapasitet, sier han.

Hva tror du NFF synes om befaringen?

– Jeg tror de ble positivt overrasket. De kjenner jo området, og har sett at vi har utviklet stadion veldig bra i løpet av de siste fem årene, sier Thornes.

– Førsteinntrykket er godt

– Førsteinntrykket er at det er et veldig flott anlegg, et fint område for å drive idrett, og en fin stadion å spille fotball på, sier Dag Vestlund, arrangementssjef i NFF, etter endt inspeksjon på Sandnes.

– Nå har vi sett på en del enkle fasiliteter, og så får vi trekke noen konklusjoner om hva som er opptil standarden vi ønsker og hva som må utbedres. Her synes jeg det er et veldig godt utgangspunkt, legger han til.

Han ser frem til å høre mer om klubbens egne planer for utbedring, og har stor tro på at Sandnes kan få et fint anlegg tilpasset Eliteseriestandard.

– Det går litt på kapasitet og romstørrelse som vi må se litt på. Jeg tror ikke det blir mange endringer, men jeg håper de klarer å øke publikumskapasiteten oppimot rekorden på 6000, sier Vestlund.

Har store planer for stadion

Som nyopprykket er det mye som må på plass. Store forbedringer ble gjort på Sandnes Idrettspark for kort tid siden, men nå trengs det enda mer.

– Det er mye som mangler. Vi har krav til lisens for å spille i norsk toppfotball. Vi har tilfredsstilt kravene i Adeccoligaen, men de for Tippeligaen er mye større. Det handler om at det kommer mye mer publikum til stadion, og det blir mye større tv-produksjoner, sier Tom Rune Espedal.

På klubbledelsens ønskeliste står nær en fordobling av tilskuerkapasiteten på stadion. De ønsker en betraktelig forbedring av stadionområdet, med nye garderober, 1000 nye sitteplasser under tak og et forbedret presseområde.

– Vi har mange ønsker i klubben, og noen av dem skal diskuteres i dag. Fotballforbundet skal hjelpe til med å anslå tilskuertall, og så gjenstår en god dialog med kommunen for å se hva som er mulig å få til, sier han.

Har tro på fulle tribuner

Espeland vil ikke spekulere i hvor mye stadionforbedringen vil koste.

– Det er mye som skal skje, men målet er å bruke fornuften. Dette er jo et kombinasjonsanlegg med friidrett og fotball. Vi må være edruelige, men det kommer nok til å koste litt. Men vi vet ikke hvor mye ennå, sier han.

Med ny tribunedel håper klubbledelsen på å kunne huse 5000 tilskuere.

– Jeg tror Sandnes befolkning og folk rundt kommer til å være veldig spente på Sandnes Ulf. Vi kommer til å ha veldig mange spennende lokaloppgjør mot Viking og Haugesund, og i tillegg er det jo litt nyhetens interesse at klubben er i Tippeligaen. Gjør vi det bra så tror jeg vi kommer til å fylle stadion ganske bra, sier Espedal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Sandnes Ulf til eliteserien

Jubel etter opprykk til eliteserien.

Foto: Nyhetsspiller

Satser på egen stadion i fremtiden

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli (Frp), varaordfører i Sandnes var med på befaringen med NFF.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er viktig at vi er kreative på de korte løsningene, at vi ikke bruker gode penger på dårlige prosjekt. Den lange løsningen er at Sandnes Ulf får seg et eget fotballanlegg, men det er litt frem i tid, sier Pål Morten Borgli (Frp), varaordfører i Sandnes.

Han lover at kommunen skal være med å bidra på mange måter.

– Vi må være med å bidra med det vi kan nå, og sørge for at friidretten og fotballen kan bo her sammen, i hvert fall ett år. Noen penger kommer det, men det er mye annet også vi kan bidra med, sier han.

Han er sikker på at Sandnes Ulf vil klare å etablere seg som et topplag, og da mener han også at laget må ha en egen stadion.

– Vi regner med at klubben er kommet for å bli, og jeg er sikker på at det ikke er en døgnflue. Vi kommer til på ha et topplag i lang tid fremover, og da må vi også ha et eget fotballanlegg, forhåpentligvis i nærheten her, sier han.