Hopp til innhold

– Dette er uten tvil ulovlig virksomhet

Ny nettside organiserer «kompiskjøring» i Stavanger-området, men politiet mener at virksomheten garantert drives ulovlig.

Haxi

FINN ELLER BLI SJÅFØR: På Haxi-nettsiden kan brukerne enten søke etter ledig sjåfør, eller melde seg til sjåførtjeneste selv.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

Kristian Johansen

ULOVLIG: – Vi har ingen som helst tro på at noen av sjåførene kjører rundt med vilkårlige folk som de ikke kjenner, uten å ta betalt for det, sier Kristian Johansen ved Stavanger politistasjon.

Foto: Mathias Oppedal / NRK
Haxi-sjåfører

KART: På dette kartet kan brukerne finne ut hvor sjåførene holder til, og i hvilke områder de kjører. (De to synlige sjåførene er sladdet av NRK.)

Foto: Skjermdump / NRK

Haxi.no har eksistert en liten uke og tilbyr det de kaller kompiskjøring i Stavanger-området.

Privattaxi-virksomheten har gått fra å være en uorganisert Facebook-side, til et organisert nettsted. I løpet av 5-6 dager har antallet sjåfører kommet opp i 25, og de er både kvinner og menn, med norske og utenlandske navn.

Sjåføren NRK.no snakker med innrømmer at han tar betalt halvparten av prisen en kunde må betale for en ordinær taxi.

– Driver uten tvil ulovlig virksomhet

Ifølge politiet er det ikke tvil om at virksomheten til Haxi.no er ulovlig.

– Jeg synes det er spenstig at de legger seg ut på den måten. Det er vel egentlig ikke tvil om at dette er pirattaxi-virksomhet, og en ulovlig virksomhet de holder på med, sier politiinspektør Kristian Johansen ved Stavanger politistasjon til NRK.no.

Slik presenteres tjenesten på nettsidene:

«Med Haxi kan du ordne transport sammen med venner hjem fra byen, eller hvis du har bil kan du være han eller hun som kjører vennene dine til fest i helgene. Haxi kan også brukes til vanlig pendling til og fra jobb

Men selv om tjenesten gir seg ut for å være gratis, er politiet av en annen oppfatning.

– Vi har hørt argumentene om at de ikke tar betalt for turene, og at det bare er kompiskjøring. Men vi har ingen som helst tro på at noen av disse kjører rundt med vilkårlige folk som de ikke kjenner, uten å ta betalt for det, sier Johansen.

Mister lappen, får bot og bilen blir avskiltet

En pirattaxisjåfør risikerer inndragning av førerkortet og en solid bot, ifølge politiinspektøren. I tillegg blir den aktuelle bilen avskiltet for et halvt år, uavhengig av hvem som er eieren.

– Vi har hatt tilfeller hvor ungdommer har brukt faren sin bil i helgen til pirattaxivirksomhet, og bilen har blitt avskiltet for et halvt år. Det spiller ingen rolle om faren ikke visste om hva bilen ble brukt til, sier Johansen.