Hopp til innhold

– Det største som har skjedd her noen gang

Temaparken Vikingland kan bli plassert på Fosen i Karmøy. Dersom prosjektet blir realisert, vil det få store innvirkninger for bygda med rundt 250 innbyggere.

Vikingland

Slik ser designerne for seg Vikingland, som kan havne på Fosen.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation

Odd Erik Salvesen

Odd Erik Salvesen.

Foto: Thomas Halleland / NRK
Vikingland

En av attraksjonene i Vikingland.

Foto: Vikingland / ITEC entertainment corporation
Rolf Terje Hansen

Rolf Terje Hansen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Hvis vi klarer å få dette til, og det ender på Fosen vil det helt klart påvirke Fosen. Vi har fokus på mulighetene og Fosen kan utvikle seg mer mot et ferie- og fritidssted. Det er det jo for så vidt i dag også, men med Vikingparken blir det i større dimensjoner, sier Odd Erik Salvesen, daglig leder i Haugesund travel.

Han informerte onsdag kveld innbyggerne på Fosen om planene om et eventuelt Vikingland som kanskje skal legges på øya. Nærhet til E39 er et av argumentene for at temaparken om vikinger til 350 millioner kroner kanskje skal plasseres her.

300 000 gjester hvert år

Hvis alt går etter planen kan parken åpne i 2017. Da er det estimert at over 300 000 gjester skal besøke parken hvert år. Dette vil naturligvis gi økt trafikk, som kanskje er det lokalbefolkningen frykter mest.

– Befolkningen ellers tror jeg er mest opptatt av veisystemet, og hvis det skal komme så mange besøkende tror jeg det vil bli negativt for folk som bor på øya, og spesielt langs veien, sier Rolf Terje Hansen som er leder i Fosen bygdelag.

– Det kommer an på hva man vektlegger. Det er klart at de som bor nært veien vil merke det. Det er ikke til å legge skjul på, men det er relativt få. Vi må se på hvilke tiltak vi kan iverksette for å redusere den ulempen. Det er samtidig en stor fordel for dem hvis de får et nytt veistykke på de siste tre kilometerne med dårlig vei, sier

– Kan ikke leve av freden heller

Så gjenstår det å se, om Vikingland blir plassert på Fosen. Hvis så blir, tror Hansen at det blir en stor forandring for de godt og vel 250 innbyggerne i bygda

– Det er vel det største som har skjedd på Fosen noen gang, så det vil ikke bli fredelig slik det har vært, men på den annen side kan vi kanskje ikke leve av freden heller, og må innordne oss i det som skjer i samfunnet ellers, sier han.

Lokale krefter i Haugesund jobbar for å få på plass det som kan bli Vestlandet sin største fornøyelsespark: Temasenteret Vikingland. Målet er å bli som parkane barnefamiliar over heile verda valfartar til kvart år. Dei ønskjer å plassera ein fornøyelsespark på 300-400 mål på Haugalandet.

ARKIVVIDEO: Planlegger Vikingland på Haugalandet. (23.04.2013)