Hopp til innhold

Sand-innbyggere måtte lage morgenkaffen uten strøm etter brann

Innbyggere på Sand i Suldal våknet til strømkutt lørdag morgen.

Sand sentrum

Sand sentrum. 50 husstander i boligfeltet Prestås Nedre manglet strøm lørdag morgen. Arkivfoto.

Foto: Bjarte Skipevåg

Rundt klokken 06.30 slukket brannvesenet brann i en såkalt nettstasjon på Sand i Suldal kommune. Stasjonen forsyner rundt 50 husstander i boligfeltet Prestås Nedre med strøm, og strømmen ble i forbindelse med brannen kuttet hos samtlige.

Det er Suldal Energi som forsyner innbyggerne med elektrisitet. Ifølge nettsjef Ole Jan Herabakka var strømmen tilbake klokken 12.

Ber folk bruke minst mulig

Suldal Energi hadde først tenkt å starte et aggregat, men greide å lage en annen midlertidig løsning.

Laster Twitter-innhold

Ved 10-tiden opplyste Herabakka at de hadde gått bort fra aggregatet, og i stedet forsøkte å skaffe boligfeltet elektrisitet ved å koble strøm vie en annen stasjon i området.

Herabakka oppfordrer innbyggerne til å bruke minst mulig elektrisitet.

– Vi følger nøye med strømforbruket, og i den anledning lar vi aggregatet stå i fall forbindelsen skulle falle ned igjen, sier han.

Anlegg fra 1976

Politiet kjenner ikke brannårsaken. En patrulje var på stedet lørdag formiddag. De fant ingen åpenbar forklaring, ifølge operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Norunn Byrknes, men saken skal etterforskes videre.

Suldal Energi vet heller ikke hvorfor det begynte å brenne. De tror brannen startet i et 22 kilovolt stort bryteranlegg. Anlegget er fra 1976, og blir årlig vedlikeholdt, men Suldal Energi hadde ikke tatt den årlige sjekken i år.

Herabakka vil rose de ansatte som jobbet for å få strømmen tilbake.

– To var på vakt, og i tillegg kom tre frivillige, sier han.