2011 ga 2500 000 000 000 oljekroner

Leteåret 2011 er en historisk suksess for norsk oljeindustri. Les om årets største og viktigste funn.

oljearbeider, Statsfjord A

Norsk oljeindustri har hatt et bemerkelsesverdig godt år i 2011. Letingen i Nordsjøen ga resultater, og ga oss det største oljefunnet siden 1979.

Foto: Oddvar Walle Jensen / Scanpix

Det er totalt funnet mellom 2,2 og 4,3 milliarder fat olje på norsk sokkel i år. Går man ut ifra en oljepris på 100 dollar fatet og dagens valutakurs, betyr det olje verdt opptil 2500 milliarder kroner brutto, melder offshore.no.

Vellykket leteår på norsk sokkel

Det er nesten like mye som hele Oljefondet, verdt i overkant av 3000 milliarder kroner.

Det ble boret rundt 50 letebrønner på norsk sokkel i året som gikk. Hvilke resultater letingen ga varierte stort. Nordsjøen gjenoppstod som en viktig leteplass, mens Norskehavet fortsatte å skuffe.

Aldous/Avaldsnes

Gro C. Haatvedt

Gro G. Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil.

Foto: Statoil

Det største funnet i 2011 tilskrives Statoil og Lundin. Da pressemeldingen om Aldous/Avaldsnes-funnet kom i august anslo Statoil at den inneholdt mellom 200 og 400 millioner fat oljeekvivalenter. Allerede da var Gro G. Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil, svært fornøyd med funnet.

– Aldous Major South er et betydelig oljefunn i et av Statoils kjerneområder. Sammen med Avaldsnes-funnet vil dette kunne gi grunnlag for en ny, selvstendig utbygging i Nordsjøen, sa Haatvedt da.

Alt om Aldous/Avaldsnes:
Nytt storfunn for Statoil i Nordsjøen
Betydelig oljefunn i Nordsjøen
Oljefunnet kan være blant de ti største
Statoil dobler gigantfunn
Utsira-funnet er større enn antatt
Et av verdens største

Et av verdens største oljefunn vokser mer og mer

Tim Dodson

Konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

I slutten av oktober ble funnet mer enn doblet, og Statoil meldte om at det var påvist betydelige tilleggsvolumer i avgrensningsbrønnen. Det estimerte volumet i Aldous Major Sør økte da til 900 -1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sa konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson.

– Avaldsnes/Aldous som allerede er et funn i verdensklasse, har som følge av årets vurderingsprogram blitt vesentlig større, sa konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum.

Største siden 1979

Statfjord A-plattform

Statfjord er til dags dato norgeshistoriens største oljefunn.

Foto: StatoilHydro / SCANPIX

Aldous/Avaldsnes-funnet er allerede det største som har blitt gjort på norsk sokkel siden 1979, og ligger nå på syvendeplass på lista over Norges største oljefunn. På topp ligger Statfjord med hele 3.569 millioner fat oljeekvivalenter.

På andreplass ligger Ekofisk fra 1969 med 3363 millioner fat oljeekvivalenter, på tredjeplass Oseberg med 2373 millioner fat, på fjerdeplass Gullfaks med 2298 mill. fat, på femteplass Troll med 1573 mill. fat og på sjetteplass Snorre med 1517 millioner fat oljeekvivalenter.

Ingen vet hvilken plass på lista funnet endelig får når de siste avgrensningene er gjort.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aldous/Avaldsnes

Oversikt over Aldous/Avaldsnes-området.

Foto: Statoil

Andre viktige funn i 2011

Totals Norvarg-funn er årets største gassfunn. Funnet estimeres foreløpig til å inneholde mellom 63 og 313 millioner fat oljeekvivalenter. Funnet er lokalisert i Barentshavet omtrent 250 kilometer nord for Melkøya.

I Barentshavet fant også Statoil omtrent 250 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter. De kalte funnet Skrugard.

Oseberg Sør

Oseberg Sør-plattformen.

Foto: Helge Hansen / Helge Hansen

Alve Nord-funnet er årets eneste suksess i Norskehavet. Total fant olje og gass nær Nornefeltet, og funnet er estimert til mellom 18 og 100 millioner fat oljeekvivalenter.

Statoils to brønner, kalt Krafla og Krafla Vest, gir grunnlag for et funn på mellom 50 og 75 millioner fat oljeekvivalenter. Det lokaliseres omtrent 26 kilometer sørvest for Oseberg Sør-feltet.

Centrica fant olje omtrent 13 kilometer sør for Ula-feltet. Funnet Butch er beregnet til å bestå av mellom 31 og 63 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.