– Dyktige studenter velger bort Stavanger

180 studenter står uten bolig i Stavanger – tre uker før semesterstart. Derfor frykter studentleder Amund Thommassen at dyktige studenter vil velge en annen by å studere i.

Få ledige studenthybler

Leder i studentorganisasjonen Stor ved UiS, Amund Thomassen, hevder at mange reiser hjem igjen på grunn av boligmangelen i Stavanger.

– Det er veldig, veldig kritisk. Vi har mange studenter fra steder utenfor Rogaland som leter etter sted å bo, men som ikke finner det. Og mange ender faktisk opp med å reise hjem, sier leder i studentorganisasjonen Stor ved UiS, Amund Thomassen.

Ved midnatt slettet Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) alle ventelistene til studentboliger. Grunnen var å luke ut alle de som står på lista, men som ikke lenger ønsker bolig.

244 har søkt på 66 boliger

Og allerede i løpet av natten har nye søknadene strømmet inn. 244 har søkt på 66 ledige studentboliger. 180 vil derfor stå uten bolig – bare tre uker før semesterstart.

Thomassen frykter derfor at flere godt kvalifiserte kandidater vil vende Stavanger ryggen.

– Dette er folk som kunne bidratt med veldig mye positivt til Stavanger – både til studentbyen og senere når man er ferdig utdannet, sier Thomassen

– Jeg har vært heldig

Adrian Høiland viser oss rundt i studenthybelen sin på Ullandhaug. Han fikk seg hybel i siste liten, men ikke alle er like heldige:

– Den er ikke så voldsomt stor, men jeg får i alle fall plass til meg og mitt, sier Høiland, som studerer dataingeniør ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Han går semesterstarten 18. august i møte med tak over hodet, i motsetning til mange andre medstudenter.

– En kompis av meg har søkt på samme som meg, men står på venteliste. Jeg har derfor vært veldig heldig, sier Høiland.

Nesten ingen får bolig

Akkurat det kan Syed Faher Abbas hos Boligassistenten skrive under på. Her henvender studenter seg for råd og veiledning om det private boligmarkedet. Allerede etter to uker har de fått 203 henvendelser, kun seks av disse har de klart å skaffe bolig til.

– Veldig mange har blitt tatt opp til studier i regionen, men boligmarkedet er sprengt, sier han.

Daglig leder i SiS kafe, kultur og kommunikasjon, Arve Kristiansen, tror de fleste av dem som ikke får en av de 66 boligene vil lykkes bedre på det private markedet.

– Jeg regner jo med at det vil løsne litt der også når det nærmer seg semesterstart, sier Kristiansen.