Hopp til innhold

- Utenkelig å sende dem tilbake

De tyrkiskfødte barnevernsbarna blir aldri sendt tilbake til Tyrkia. Det sier Stavanger kommunes advokat, før rettssaken i Tyrkia på fredag.

Den biologiske morens advokat mener at Stavanger uansett må følge internasjonale konvensjoner. Men det avviser kommunens advokat, Nils Geir Vestvik.

- Da får vi en situasjon hvor to systemer har sagt sitt. Men vi må forholde oss til det systemet hvor barna er, og det er i Norge-

- Det blir ikke snakk om å sende barna tilbake?

- Nei, det opplever jeg som utenkelig, sier Vestvik.

Rømte fra Tyrkia

Det dreier seg om to unge gutter født av tyrkiske foreldre i Norge. Barnevernet har overtatt ansvaret og skaffet fosterforeldre. Forsterforeldrene tok med guttene på ferie i Tyrkia og der fikk de biologiske foreldrene en domstol til å kreve at guttene, inntil videre , skulle bli værende i landet. Den 18. august kom fosterforeldrene og guttene tilbake til Norge, etter å ha rømt fra Tyrkia.

Internasjonale konvensjoner

På fredag skal domstolen i Tyrkia, ta opp saken igjen. Avgjørelsen der må Norge rette seg etter, sier advokaten for den biologiske moren, Arnhild Skretting.

- Barna var i Tyrkia da saken ble reist for tyrkisk domstol og barna er tatt ut av Tyrkia i strid med ordre fra den tyrkiske domstolen. Da kommer internasjonale konvensjoner inn. Norske myndigheter må respektere de konvensjonene som Norge har forbundet seg til. Det gjelder også barnevernet i Stavanger, sier Skretting.

- Ikke lenger en sak for Tyrkia

Det er et syn som Stavanger kommunes advokat ikke er det minste enig i. Og han regner med at den tyrkiske domstolen også forstår det.

- Det ble en sak for tyrkiske domstoler fordi barna var i Tyrkia. Nå er ikke barna i Tyrkia og da tror jeg ikke det lenger er en sak for tyrkiske domstoler. Det innebærer at jeg forventer at nå blir saken på en eller annen måte lagt død, sier Vestvik.