Hopp til innhold

- Stevn oss, eller hold kjeft!

Lederen for Politiets Fellesforbund er lei av påstander om ulovlig lønnskamp.

Arne Johannessen

Lederen for Politiets Fellesforbund er lei av påstander om ulovlig lønnskamp.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

De mange antydningene om at politifolk driver en lønnskamp på kanten av det lovlige, blir bastant avvist av lederen for Politiets Fellesforbund.

- Jeg er så inderlig lei av de mange påstandene om at vi driver en ulovlig lønnskamp. De som kommer med slike påstander, bør stevne oss for Arbeidsretten, eller holde kjeft, sier forbundsleder Arne Johannessen til NTB.

Utidige spekulasjoner

Han avviser bastant at politifolk i Norge benytter seg av ulovlige aksjonsformer. At politidirektør Ingelin Killengreen i Aftenposten tirsdag sier at flere aksjonslignende forhold som er satt i gang av politiet rundt i landet, synes å ligge på kanten av det ulovlige", gjør ikke nevneverdig forskjell for Arne Johannessen. Han mener disse karakteristikkene er utidige spekulasjoner

- Legg merke til hva Ingelin Killengreen ender opp med som konklusjon. Hun lander på at det ikke har vært gjennomført ulovlige aksjoner, sier forbundslederen som tirsdag åpnet landsmøtet til Politiets Fellesforbund på Røros.

Stengte dører på polithuset i Stavanger.

Politihuset i Stavanger var i deler av helgen stengt på grunn av mannskapsmangel.

Foto: Vidar Eidhammer / NRK

Frykter for omdømme

Både Killengreen og lederen for Stortingets justiskomite, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), uttrykker bekymring for at politiets omdømme brytes ned av den pågående bemanningskonflikten.

- I stedet for å oppfordre politifolk til å ta samfunnsansvar, burde lederen av justiskomiteen være opptatt av at Arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser brytes 20.000 ganger hvert eneste år av norsk politi. Men vi ser ingen offentlig debatt om tilliten til et slitent politi. Dersom vi skulle fulgt Arbeidsmiljøloven, ville Politi-Norge stanset umiddelbart, sier Johannesen.

Statistisk umulig

Anne Marit Bjørnflaten sier til NRK at det ser ut som en aksjon når 22 polititjenestemenn i Stavanger sist helg sykmeldte seg, noe som førte til at politihuset i Stavanger måtte holde stengt lørdag.
LES:Politihuset stengt

Legeforeningen i Rogaland mener dette er en undergraving av sykelønnsordningen. Det er en statistisk umulighet at 22 politifolk blir syke samtidig.

-Legeforeningen synes dette er beklagelig, Man er jo ikke ærlig på hva dette dreier seg om. Jeg kan ikke se dette på noen annen måte enn at det dreier seg om en lønnskamp, sier tillitsvalgt Kåre Reiten i Legeforeningen.
LES: - Undergraver sykelønnsordningen
LES: - Svekker politiets tillit

Noen gir opp

Arild Johannesen avviser at dette er en aksjon i politiets lønnskamp, men han skjønner at spørsmålet blir stilt.

- Folk blir psykisk og fysisk syk av å ha våre arbeidsforhold. Det kan være at noen rett og slett gir opp. Vi har sagt til politiledelsen at de i enkelte distrikter sitter på ei udetonert bombe. Dette gjelder Oslo, Stavanger og Rogaland, Romerike og Hordaland.

Her er politiet ekstremt dårlig rustet til å gjennomføre sine oppgaver. Det er i disse distriktene vi ser en oppgang i sykefraværet, mens politiet i landet for øvrig til tross for arbeidssituasjonen har et sykefravær som ligger 2 prosent under landsgjennomsnittet, sier Arne Johannessen til NTB.