- Liten konsekvens for fisken

Oljeutslippet ved Statfjord får liten konsekvens for fiskelivet mener havforskingsinstituttet.

 

Uvær på havet
Foto: NRK

 Oljeflaket beveger seg nå nordøstover, men har ikke kommet nærmere land.

4 000 kubikkmeter olje gikk på sjøen under lasting av olje fra plattformen til en tankbåt i går morges.

Oljevernberedskap er på plass, men det er for dårlig vær til å bruke lenser, sier Gisle Johanson, informasjonssjef i StatoilHydro.

Flaket er i oppløsning

Oljeflaket er nå i ferd med å gå i oppløsning, dermed spørs det om det er så mye å samle opp når været roer seg.

Flaket driver nordover, og er nå ved Snorre-plattformen. Det er ikke kommet nærmere land. Skipet "Havila Troll"  har  vært inne i flaket, og i 7:30-tiden i dag skal SFT fly over området.

Fisken går dypere

Det er ikke fiskeegg eller fiskelarver i området der oljen er.  Det innebærer at utslippet trolig ikke vil gjøre noen stor skade på fisken som lever i området.  Det sier seniorforsker Jarle Klungsøy i Havforskningsinstistuttet. 

Fisken og fiskelarver går langt dypere enn oljesølet. 

- Derfor blir ikke konsekvensene store, sier Klungsøyr. 

Ved Statfjord er det 170 meters dyp. Derfor blir det god avstand mellom fisken og oljesølet. Voksen fisk er også så smart at den beveger seg vekk fra fare. 

Leder i Sør-Norges trålerlag, Harald Østensjø fikk seg en grundig støkk da han hørte om oljeutslippet i går, men det han var mest redd for var at StatoilHydro skulle bruke kjemikalier til å fjerne oljen.

- Vi husker med skrekk og gru det som skjedde ved Bravo-ulykken da de pøste på med kjemikalier for å brekke ned oljen.  Da erfarte vi at sandålen forsvant og har vært borte i 12 år.  Det var katastrofalt for fisken i havet den gang, sier Østensjø.

- Naturen gjør jobben

I går vurderte StatoilHydro å bruke kjemikalier for å fjerne oljen, men utpå kvelden slo de det fra seg.  Bølgene og vinden gjør at naturen selv gjør jobben. 

- Bølger og vind pisker sundt oljen slik at den blir blandet inn i sjøen og etter en tid vil den synke til bunnen, sier Jarle Klungsøyr i Havforskningsinstituttet.

Fordamper

Olje av Brent-kvalitet, som den på Statfjord, er ganske tynn, derfor vil store delar av oljen fordampe. Men Sør- Norges trålerlag vil følge godt med på fisket på Tampen-området i framtiden, sier Harald Østensjø.  

Kart Statfjord