Høyre mener partiet blir isolert i Sandnes

Flertallspartiene svarer med å beskylde Høyre for å fremme rene demonstrasjonsforslag.

Norun Østråt Koksvik

Tidligere Sandnes-ordfører, Norunn Østråt Koksvik, mener Stanley Wirak og lederne for de andre flertallspartiene forsøker å isolere det største partiet i byen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tidligere Sandnes-ordfører, Norunn Østråt Koksvik, mener Stanley Wirak og lederne for de andre flertallspartiene forsøker å isolere det største partiet i byen.

Det er få steder Høyre står sterkere enn i Sandnes, men partiet har begrenset innflytelse i byen. På tirsdagens formannskapsmøte ble forslag etter forslag fra opposisjonspartiets nedstemt.

Tidligere ordfører Norunn Østråt Koksvik mener flertallet forsøker å isolere det største partiet i byen.

– En utrolig kustus

Østråt Koksvik mener det er mulig å oppnå enighet med flertallspartiene i de politiske utvalgene. Når sakene kommer til formannskap og bystyre, mener Høyre-lederen at partiets synspunkter blir fullstendig blokkert.

– Slik jeg ser flertallspartiene, må det være en utrolig kustus over dem. Jeg forstår ikke at de finner seg i det. Jeg hadde aldri gjort det, sier Østråt Koksvik til NRK.

Sandnes rådhus

Tonen mellom Høyre og flertallspartiene som styrer Sandnes tilspisser seg.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Høyres gruppeleder i Sandnes Tor Magne Sæland, mener at Stanley Wirak og Pål Morten Borgli svinger partipisken for ofte.

Les også: Norges beste næringskommune

Les også: Kutter ikke lærerstillinger som først fryktet

– Det er klart det er aldri kjekt å bli nedstemt når du har gode forslag. Nå er jo en del av de forslagene ivaretatt, men vi synes at når vi har gode ideer, så kan en av og til legge partipisken til side. Vi ser jo at det er en del som godt kunne tenke seg å støtte noen av våre forslag, sier Sæland.

– Rene demonstrasjonsforslag

Ordfører Stanley Wirak ber Høyre om å samarbeide i stedet for å skape splid.

– Jeg har invitert gang på gang til at vi må finne gode samarbeidsløsninger om budsjett og andre ting, men i stedet føler jeg at flere og flere setter fram rene demonstrasjonsforslag. De prøver så godt de kan å splitte flertallet. Det må de gjerne holde på med, men jeg ville trodd at de hadde oppnådd mye mer i politikken med å ha en samarbeidslinje, sier Wirak.

Stanley Wirak

Ordfører Stanley Wirak ber Høyre om å samarbeide i stedet for å skape splid i Sandnes-politikken.

Foto: Arild Eskeland / NRK

På tirsdagens formannskapsmøte foreslo Høyre å flytte 30 millioner kroner øremerket energieffektiviseringstiltak over til trafikksikring. Forslaget ble nedstemt.

– Vi har jo vært kritiske til at akkurat de tre Enøk-prosjektene fra starten av: Det har jeg sagt tidligere, og det samme har andre partier gjort. Nå har de gått inn i folden og avviser dette konstruktive innspillet som kommer fra teknisk utvalg, sier Høyres gruppeleder.

– De har styrt byen i førti år

Ordføreren viser til at budsjettet ble vedtatt for to måneder siden.

– Der står det i langtidsplanen at vi skal bruke penger til energieffektivisering. Det har vi satt av penger til. Så vil de to måneder senere flytte de pengene og bruke dem på trafikksikring. De må ikke glemme at de har styrt byen i førti år. Hvor har de vært i de førti årene når det gjelder trafikksikring? Nå skal vi gripe tak i det. Vi skal få på plass gode, trygge skoleveier, men vi skal ta det i en ordentlig rekkefølge, sier Wirak.