- Gudrun kan gi fem tusen årsverk

Norsk industri jubler over utbyggingen av Gudrun-feltet.

Gudrun-plattformen

Illustrasjon av Gudrun-plattformen, som kan skape flere arbeidsplasser i norsk industri.

Foto: Statoil

Norsk verftsindustri pustet lettet ut da Statoil og samarbeidspartnerne Marathon Petroleum og GdF Suez ble enige om å starte utbyggingen av Gudrun-feltet torsdag.

- Klarer vi å dra den kontrakten til Norge vil det utgjøre over fem tusen årsverk, sier Ståle Kyllingstad, styreleder i Norsk industri Olje & Gass.

Han håper Statoil legger opp til en kontraktstrategi som baserer seg på stor grad av engineering, som vil si en helhetlig leveranse som omfatter alt fra tegninger, innkjøp, produksjon og innstallasjon. Dette kan norsk industri, mener Kyllingstad.

- Det har vist seg før at norsk industri er svært konkurransedyktige, og om vi konkurrerer på like vilkår vil vi klare det igjen, sier han.

Sterk konkurranse fra utlandet

I forrige uke ble det kjent at Aker Solutions mistet Goliat-kontrakten til Sør-Korea. Kyllingstad er klar over at det kan komme sterk konkurranse fra utlandet.

- Jeg ber bare myndighetene om å huske på petroleumsloven, sier Kyllingstad.

Oddvar Hølland

- Vi er svært konkurransedyktige i kampen om kontrakter, mener klubbleder Oddvar Hølland i Aker Solutions Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Aker Solutions har allerede blitt tildelt kontrakt på en halv milliard kroner for å bygge stålunderstellet på Gudrun-plattformen. Arbeidet skal utføres hos Aker Verdal, men også klubbleder Oddvar Hølland i Aker Solutions Egersund har tro på å få kontrakter.

- Det er en stor plattform som skal bygges, med masse godt arbeid til norsk industri. Vi har hele tiden vært konkurransedyktige, og det er vi nå også, sier han.