Hopp til innhold

Statoil bekrefter Gudrun-utbygging

Konserndirektør i Statoil mener norske leverandører er konkurransedyktige i kampen om kontraktene, som vil bli tildelt i løpet av høsten.

Statoil-bygg
Foto: Jørn Kaarstad / NRK

Partnerne i Gudrun-lisensen har i dag besluttet å sende inn plan for utbygging og drift (PUD) for Gudrun-feltet. Det betyr at Statoil har blitt enig med partnerne GDF Suez og Marathon Petroleum etter lang tids uenighet.

- Det er ikke unormalt at det tar lang tid å bli enige om alle deltaljene rundt en utbygging. Vi har hatt en lang diskusjon rundt avtaler til Sleipner, og rundt utforming av selve plattformen, sier konserndirektør Øystein Michelsen i Statoil.

Kontraktene tildeles til høsten

Utbyggingen har en investeringsramme på 21 milliarder kroner. Aker Solutions har allerede fått tildelt kontrakt på en halv milliard kroner for understellet, og dette arbeidet skal foregå ved Aker Verdal.

- Nå går vi ut med anbudsdokumenter for bygging av dekk og utstyr, og disse kontraktene vil bli tildelt i høst, sier Michelsen.

Etter at det i forrige uke ble kjent at Aker Solutions mistet Golait-kontrakten til Sør-Korea, har den norske verftsindustrien ventet på nye store oppdrag. Konserndirektøren tror norske leverandører er konkurransedyktige i denne typen utbygging.

LES: Goliat-kontrakten glapp

- Vi merker en stor interesse for dette. Norske leverandører er interessert i å konkurrere om disse oppgavene, og vi mener de bør være konkurransedyktige på denne typen kontrakter, sier Michelsen.

Anslag fra Statoil viser at det vil bli mulig å utvinne 132 millioner fat olje fra Gudrun-feltet. Planlagt produksjonsstart er i 2014.