Hopp til innhold

- Somlet med vaksinering

Først ti dager etter at vaksinen kom, fikk Eigersund kommune fart på vaksineringen.

Vaksine mot svineinfluensa

Norges Astma- og Allergiforbund mener Eigersund kommune var for trege med å vaksinere.

Foto: Morten Andersen / NRK

Mens de fleste kommuner i Rogaland startet svineinfluensa-vaksinering i begynnelsen av forrige uke, satte ikke Eigersund kommune for alvor i gang med vaksinering før mandag denne uken.

Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) er svært kritiske til kommunens somling, og mener det kunne fått store konsekvenser for risikopasienter.

- Det er fryktelig tregt, jeg vet nesten ikke om noen kommuner som har vært like sene som Eigersund, sier generalsekretær Geir Endregard i NAAF.

- Mye usikkerhet

Eigersund mottok vaksinene 23. oktober, men først ti dager senere var vaksineringen for alvor i gang. Kommunelege Bjarne Rosenblad forsvarer seg med at det tok tid å samle de frivillige hjelperne, og at vaksine-tidspunktet måtte annonseres tydelig i lokalavisen. I tillegg hersket det stor usikkerhet om når vaksinen kom, mener han.

- Hadde vi visst sikkert at vi hadde vaksinen 23. oktober, ville vi nok satt i gang vaksinering etterfølgende onsdag, sier Rosenblad.

Han understreker også at noen av de mest smitteutsatte innbyggerne i kommunen ble vaksinert før 2. november, men for Astma- og allergiforbundet er ikke dette godt nok.

- I tilfeller som dette, hvor det er risiko for alvorlige komplikasjoner, skal man gjøre ting så raskt som overhodet mulig. Det har ikke Eigersund klart her, sier Endregard.