NRK Meny
Normal

- Bompenge-trenden må snus

Tilliten til politikerne er ødelagt på grunn av utvidelsen av bompengeinnkrevingen i Rennfast.

Bort med bommen
Foto: NRK

Debatten har ødelagt for muligheten til å bruke bompenger i framtiden.  Det sier gruppeleder i Senterpartiet, Odd Arild Kvaløy.

Han står for avgjørelsen han selv har vært med på, men ser de uheldige konsekvensene. Bompengedelen av veifinansieringen må ned i tiden framover, sier han.  

- Debatten omkring bomstasjonen på Sokn har sider ved seg som rokker ved tilliten til vårt politiske system og til politikere i sin alminnelighet.  

Denne uttalelsen kommer fra tidligere fylkesordfører og nåværende gruppeleder for Senterpartiet, Odd Arild Kvaløy. Han ser at sinnet fra Rennesøybuen over bompengeutvidelsen bunner i rettferdighetssans og også har gjenklang utover selve Rennesøy.

Vi har gått for langt ved å bruke bompenger som finansieringskilde

Odd Arild Kvaløy

 - Jeg skjønner argumentet som går på at en først gir noen vilkår på et prosjekt, men endrer vilkårene på slutten av prosjektet. Det er det første, og verre er det at dette skjer i en periode da staten ikke akkurat preges av pengemangel, sier Kvaløy.

 Samtidig står Kvaløy for vedtaket som alle partiene, minus Framskrittpartiet, stod bak i fylkestinget, og som de samme partiene etterpå har støttet i Stortinget. Prinsippene ble brutt for en god sak, sier Kvaløy.

 - Det har vært viktigere for meg å finne en løsning for Finnøy enn å opprettholde prinsippet. Jeg synes det blir en relativt liten belastning å ta for å løse prosjektet Finnfast.

 Kvaløy representerer også et av regjeringspartiene, Senterpartiet, og har jevn kontakt med korridorene i Oslo. Derfor er det trolig ikke bare han selv som mener at det må settes bremser på når det gjelder bompenger.

 - Vi har gått for langt i retning av å bruke bompenger til finasieringskilde i Rogaland. Den prosentandelen som skal bompengefinansieres av nye samferdselsprosjekter er altfor høy. Den trenden vi har sett utvikle seg gjennom de siste 5-6-7 årene må snus, mener Kvaløy.