NRK Meny
Normal

- Baasland får ikke forske her nå

Tidligere biskop Ernst Baasland avviser at han er uønsket ved universitetet Stellenbosch i Sør-Afrika, men universitetet står fast på at de «trekker tilbake invitasjonen til å drive forskning».

Biskop i Stavanger Ernst Baasland

Ernst Baasland hevder han er velkommen til Stellenbosch, men ifølge universitetet får han ingen offisiell tilknytning til lærestedet.

Foto: Kirkens informasjonstjeneste

I en epost til NRK Rogaland skriver tidligere biskop Ernst Baasland mener tirsdagens oppslag i Dagbladet er sterkt misvisende.

- Som departementet sier (se under) er det snakk om visumtekniske forhold. Jeg er meget velkommen til å komme til teologisk fakultet i Stellenbosch, og vil gjøre det som planlagt i november, skriver Baasland i eposten.

Ifølge Dagbladet var det opprinnelig meningen at han skulle undervise ved universitetet denne høsten.

800.000 i lønn

Kirkedepartementet har gitt Baasland en årslønn på over 800.000 kroner, inkludert et reisestipend, for å studere og undervise ved universitetet som en del av hans nye jobb som seniorrådgiver i departementet.

Men omstendighetene rundt hans avgang som biskop og at han ble slått konkurs har ført til at universitetet sør for Cape Town ikke ønsker Baasland tilbake.

- Vi er klar over at det ikke er reist sak mot dr. Baasland, men i lys av de uheldige omstendigheter har universitetet bestemt seg for å ikke invitere ham tilbake til Sør-Afrika for å fortsette sin forskningsaktivitet på det nåværende tidspunkt, skriver kommunikasjonssjef Mohammed Shaikh i en e-post til NRK.

- Har informert Baasland

Når NRK skriver tilbake og spør om dette også innebærer studier, svarer Shaikh dette:

- Universitetet har bestemt seg for å ikke tillate Baaslands planlagte besøk i noen som helst offisiell forbindelse til faktultetet.

Shaikh skriver også at Baasland ble informert om beslutningen den 1. oktober.

Eksbiskop Baasland er internasjonalt anerkjent som forsker på Det nye testamente, og har tidligere både studert og undervist ved universitetet.

Reiser som planlagt

Baasland, som for tiden er i Tyskland, skriver videre til NRK at det innen seks måneder vil bli avklart om hans rolle blir mer offisiell ved universitetet i Sør-Afrika.

Ernst Baasland opplyser at han skal videre fra Tyskland til Bejing for å holde forelesninger der. Når oppdraget er fullført der i begynnelsen av november, drar han til Stellenbosch university i Sør-Afrika.

Ekspedisjonssjef i Kultur- og kirkedepartementet, Ingrid Vad Nilsen, sier at situasjonen ikke vil ha noe å si for arbeidsforholdet til Baasland, selv om undervisningen ved Stellenbosch er en av hans fire arbeidsoppgaver i kontrakten med departementet.

- Nyttig for forskningsprosjektene

- Det vil ikke skje endringer på dette tidspunkt. Vi har en arbeidsavtale med han som vi kommer til å fullføre. Nå er det skjedd noen endringer dette halvåret i forhold til det vi trodde i juni. Men han har sagt han trenger tid til en faglig oppdatering etter tiden som biskop. I tillegg skal han undervise andre steder, blant annet i Bejing, sier Vad Nilsen til NRK.

Eskepdisjonssjef Ingrid Vad Nilsen sier Ernst Baasland kommer til å være i miljøet ved Stellenbosch university på turistvisum.

- Baasland kommer til å være i miljøet ved teologisk fakultet, men han kommer ikke til å ha forpliktelser til undervisning og veiledning. Men det er likevel nyttig for de internasjonale forskningsprosjektene han er en del av at han blir der, sier Vad Nilsen.