NRK Meny
Normal

Her mener politiet Sigrid ble holdt fanget

OSLO TINGRETT (NRK.no): Påtalemyndigheten offentliggjorde mandag nye bilder av campingvognen der man mener Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) skal ha blitt holdt fanget og drept.

Campingvogn Sigrid-saken

ÅSTED FOR DRAP? Denne campingvognen i en låve på Bryn ble disponert av den tilltalte. Politiet sier Sigrids blod ble funnet i campingvognen.

Foto: Politiet / Politiet

Aktor Nina M. Prebe holdt mandag sitt innledningsforedrat i rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Prebe begynte med å vise et oversiktskart over det aktor kaller «samtlige åsteder». Det første punktet viser Østensjø Kanvas barnehage, der påtalemeyndigheten mener Sigrid ble bortført natt til søndag 5. august 2012.

Det andre punktet viser låven på Bryn, der aktor mener Sigrid ble drept. Det tredje punktet markerer funnstedet, som ligger i Tømteveien på Kolbotn i Akershus. Her ble Sigrid funnet død mandag 3. september, rundt klokken 21.00.

På kartet har man også markert huset til Sigrids venninne, huset hun forlot for å gå hjemover, like før midnatt. Avtalen var at hun skulle være hjemme 00.30.

Følg rettssaken direkte med oppdateringer fra sal 250 her

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drapet på Sigrid

FUNNSTEDET: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet i et skoholt ved et verksted på Kolbotn. Aktoratet viste mandag bilder av funnstedet i retten. Bildet viser politisperringer rundt skogen, og er ikke det samme som ble vist i retten.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Sendte SMS til venn

Aktor forklarer at venninnen ringe Sigrid klokken 01.27, altså rundt halvannen time etter etter at hun forlot venninnen.

Telefonen blir plukket opp av to tilfeldige personer, som var på vei forbi barnehagen. Sammen med mobiltelefonen finner de også Sigrids sko.

De tilfeldige forbipasserende leverer dette til Sigrids familie, og hjelper til med å lete etter Sigrid. De finner da en ankelsokk, som også tilhører Sigrid, også denne ved barnehagen.

Ifølge aktor går Sigrid også forbi en kamerat på vei hjemover fra venninnen, klokken 00.10. Hun sender da en tekstmelding til kameraten, og er ifølge aktor aktiv på telefonen frem til 00.17.

– Vi mener hun da er i området rundt barnehagen, men at hun av en eller annen grunn nå er ute av stand til å bruke telefonen, og at hun blir bortført.

– Blod i campingvognen

Ifølge aktor er bilen til tiltalte registrert inngående til Strømsveien klokken 00.04.

– Politiet har gjort undersøkelser når det gjelder ulike ruter, og funnet ut at tiltalte har mulighet til å komme seg fra bomstasjonen, og til barnehagen, sier Prebe.

Aktor mener Sigrid skal ha blitt fraktet til den 1800 kvadratmeter store låven på Bryn etter at hun ble bortført. Nøklene til denne låven var det en tidligere medsiktet 65-åring som hadde. Siktelsene mot 65-åringen har blitt frafalt.

Aktor mener imidlertid at 38-åringen lånte disse ved leilighet. Inne på låven disponerte en campingvogn. Det er her politiet mener tiltalte fraktet Sigrid, og senere drepte henne med vold.

– Sigrids blod er i låven, inne i campingvognen og en i container på utsiden. Når jeg sier i låven, er det på en gjenstand inne i låven, sa Prebe i sitt innledningsforedrag.

Prebe la til at man ikke har vært i stand til å fastslå hvor lenge Sigrid skal ha blitt holdt fanget i campingvognen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Campingvogn låve på Bryn

CAMPINGVOGN PÅ LÅVEN: Disse bildene, frigitt av Statsadvokaten mandag, viser campingvognen der politiet mener Sigrid ble drept.

Foto: Politiet

Bilder av funnsted

Aktor viser deretter flere bilder av låven, på et av den skimtes campingvognen. Deretter vises blant annet bilder av verkstedet den tidligere medsiktede disponerte. Aktor mener den tiltalte 38-åringen var på stedet en rekke ganger.

Deretter vises det første bildet av stedet der Sigrid ble funnet, en skrent i nærheten av verkstedet. Nede i skrenten fant politiet Sigrid pakket inn i mye ulikt materiale.

Bilder i retten viser blant annet hvordan det som ble funnet var dekket av tykke tepper. Ifølge tiltalen skal også et telt ha blitt brukt til å skjule jenta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stabell og Prebe

FØRSTE DAG: Bistandsadvokat for Sigrids familie, Harald Stabell, og statsadvokat Nina M. Prebe i samtale før retten settes mandag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Lang tid

Aktor opplyser ogås at bakgrunnen for pågripelsen at tiltalte, som skjedde 3. august, var et tips fra en politimann i Ålesund. I tipset ble det blant annet sagt at tiltalte disponerte bilen som ble fanget opp av ved bompassering.

– Det er kort tid etter pågripelsen Sigrid ble funnet, sier Prebe.

Statsadvokaten forteller at Sigrid ble obdusert 4. september ved Folkehelseinstituttet. Prebe forteller at blant annet tiden det tok før Sigrid ble funnet gjorde de rettstekniske undersøkelsen og ubduksjonen vanskelig.

Ifølge Prebe hadde Sigrid bruddskader. Folkehelseinstittutet mener bruddskadene kan ha oppstått etter døden, uten at dette kan fastslås nøyaktig.

Senere i rettssaken vil sakkyndige forklare seg om disse funnene.

Sentrale spørsmål

Prebe sier også at det er ubestridt at bilen den tiltalte disponerte, og senere solgte videre, har blitt påført skader. Statsadvokaten forteller videre deler av at skadene kan være forenelige med påkjørsel.

Prebe avsluttet sitt innledningsforedrag med å komme inn på det hun mener er sakens «helt sentrale spørsmål».

– Har tiltalte drept Sigrid? Var det i så tilfelle med vilje? Og var han i så fall tilregnelig da dette skal ha skjedd?

Elden: – Indisiesak

Også forsvarer John Christian Elden holdt sitt inneldningsforedrag mandag. Også han viste til sentrale spørsmå, men formulerte disse noe annerledes enn statsadvokaten.

– Er det bevis for at døden skyldes forsettlig drap? Det har vært indisiebevis, men retten må vurdere om disse trekker i retning av forsettlig drap.

– Det andre man må se på, er om indisiene trekker i retning av at tiltalte har begått drapet.

Elden sier også at Elden ikke har noen sterke enkeltbevis i saken.

– Man har ikke anført det man ofte kaller «fellende» bevis. Man har gjort en omfattende etterforskning, men har ikke funnet dette, sier Elden.

Ikke skyldig

Rettssaken mot den 38 år gamle mannen fra Sunnmøre startet i Oslo tingrett mandag. Mannen erkjenner seg ikke skyldig etter tiltalen, og hevder han ikke har noe med saken å gjøre.

I tiltalen heter det blant annet at Sigrid ble bortført fra en barnehage på Østensjø søndag 5. august 2012. Politiet mener hun ble tatt med en låve på Bryn, der hun ble drept ved bruk av vold.

Ifølge politiet skal 38-åringen deretter ha fraktet Sigrid til et skogholt på Kolbotn, der hun ble funnet død mandag 3. september. Like før funnet, pågrepet politiet to personer.

Siktelsene mot den eldste av de to ble senere droppet, mens 38-åringen nå sitter tiltalt for drap og frihetsberøvelse i Oslo tingrett.