Hopp til innhold

Vil gjøre DNA-testing obligatorisk

Rom-kvinner i Oslo har svindlet NAV for 30 millioner kroner i trygd med falske barn. Tidligere politioverbetjent mener det må brukes DNA-kontroll for å stanse trygdejukset.

NAV

16 kvinner har svindlet NAV for til sammen nærmere 30 millioner kroner med falske barnefødsler. Nå vil tidligere politioverbetjent Finn Aberhamsen at DNA-testing skal bli obligatorisk for hjemmefødsler.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Svindel-saker mot rom-kvinner og falske barn står i kø i rettsapparatet.

16 kvinner er dømt for ha svindlet NAV med falske barn og fått utbetalt omlag 30 millioner kroner i trygd, mens åtte er anmeldt og venter på å få sine saker for retten.

Magne Fladby, direktør i Nav, kontroll innkreving

Seksjonssjef Magne Fladby i NAV sier det er utfordrende å avsløre svindel-saker hvor falske barn blir registrert i folkeregisteret.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

De falske rom-barna det er snakk om har feilaktig havnet i folkeregisteret etter påståtte hjemmefødsler.

– Ressurskrevende

Denne typen svindel har pågått i mer enn tjue år, og NAV har avslørt og slettet 74 identiteter i folkeregisteret fordi de var falske.

– Det er utfordrende og ressurskrevende å grave ned i slike saker, men vi er jo bedre til å avdekke slik svindel nå enn for noen år siden, forteller seksjonssjef Magne Fladby i NAV.

Dagens regler sier at det ved hjemmefødsel kan tas DNA-test av mor og barn ved mistanke om juks og dersom jordmor ikke var til stede ved fødselen, men Fladby sier det ikke er opp til dem å vurdere om dette bør gjøres oftere.

– Det er skattedirektoratet og folkeregisteret som har ansvar for at folkeregisteret er korrekt og å ha virkemidlene som kan hjelpe til med dette. Vi må forholde oss til det som står i folkeregisteret.

– Det eneste som kan hjelpe

Den hittil største svindelsaken dreier seg om i alt 17 falske barn. Disse "fantasibarna" var det en 63 år gammel rom-kvinne som sto bak. Kvinnen ble i 2010 dømt til fem og et halvt års fengsel for feilaktig å ha mottatt over 8 millioner kroner i forskjellige former for trygd.

Finn Abrahamsen

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener man trenger hyppigere DNA-testing av barn og mor etter hjemmefødsler.

Foto: NRK

Skatteetaten har ikke tall på hvor mange hjemmefødsler i året det er her i landet. .

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen mener uansett at regelverket slik det praktiseres i dag ikke er godt nok, og vil gjøre DNA-kontrollen obligatorisk:

– Man har vært klar over dette problemet lenge, men ikke villet ta i det. Det er et faktum at dette raskt smitter over til andre folkegrupper, derfor må man snarest mulig finne en løsning på dette gjennom at man plikter å DNA-teste både mor og barn når barnet ikke er født på sykehus, sier Abrahamsen.

Slik reglene er nå tar man DNA-test bare når det er mistanke om juks, hva tenker du om det?

– Det er bare tøv hele greiene. Senere kan disse personene svindle til seg både falske pass, bankkort og førerkort. Myndighetene må kunne forstå ganske enkelt at dette er noe de må gjøre noe med.