Vil åpne skolebassengene

Folk i Oslo får ikke noe nytt svømmeanlegg, men kan få slippe til i skolebassengene om kvelden.

Romsås bad
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: Anne Linn Ensby

Byrådet vurderer å åpne skolebadene i Oslo for publikum på kveldstid. Forslaget kommer etter at det ble kjent at et nytt konkurranseanlegg for svømming og stup vil koste over 700 millioner kroner

Byrådet sier derfor nei til å bygge nytt nå. Idrettsbyråd Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet mener det viktigste er å bedre svømmeopplæringen. Det kan gjøres langt billigere ved å åpne Oslos 11 skolebad, mener han:

– Vi har 24 svømmanlegg i Oslo. Kun 13 av dem er åpne for publikum.

– Men mange av disse skolebadene er vel nærmest plaskebassenger?

– Ja, noen av dem er ikke fullgode, men mange av dem kan vi åpne. Hvis det viktigste er å lære ungene å svømme, er ikke det ikke 50 meter som må til, sier Kallmyr.

Les også: Krever bedre svømmeundervisning

- 715 millioner for dyrt

I Oslo er det ikke bygd et nytt kommunalt publikumsbad siden Holmlia bad åpnet i 1983. Under budsjettbehandlingen for ett år siden vedtok et enstemmig bystyre å se på mulighetene for et fullverdig konkurranseanlegg for svømming og stup i hovedstaden.

Nå foreligger forstudien fra Idrettsetaten. Den viser at et komplett anlegg med 50-meters konkurransebasseng, eget stupebasseng, opplæringsbasseng og alle fasiliteter vil koste 715 millioner kroner. Det er for dyrt, mener Byrådet.


– I en tid der vi er nødt til å spare inn på eldreomsorg og på skole, vil jeg i hvert fall ikke anbefale å bygge et svømmeanlegg til 700 millioner. Da er det bedre å bruke mer penger på eldreomsorg og skole, sier Jøran Kallmyr.

Les også: Plask koster flesk

Tøyenbadet holder ikke konkurransemål

President i Norges svømmeforbund, Per Rune Eknes.

Per Rune Eknes

Foto: Anders Engeland / NRK

– Hvis du sier at det er for dyrt, ser du kun på byggingen. Du ser ikke avkastningen du får ut av det, sier Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund. Han mener et nytt anlegg vil kunne dra inn 100 millioner kroner i billettinntekter årlig.

For aktive svømmere og stupere i Oslo vil ikke åpning av skolebassengene være noen trøst. Svømmepresidenten viser til at Tøyenbadet ikke holder mål for konkurranser:

– For det første er Tøyenbadet for smalt. For det andre er stupefasilitetene totalt ubrukelige. Man kan ikke ha internasjonale konkurranser det, og knapt nok norgesmesterskap, ifølge Eknes.

Les også: Tøyenbadet åpner dørene igjen | Plask koster flesk

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter