NRK Meny
Normal

Venstre ber justisministeren følge opp unge asylsøkere

Venstre er bekymret for forholdene for enslige, mindreårige asylsøkere hos politiets utlendingsenhet på Tøyen.

Politiets utlendingsenhet på Tøyen

SPRENGT KAPASITET: Politiets utlendingsenhet på Tøyen registrerer over 500 asylsøkere i uken.

Foto: Rushda Syed / NRK

Venstres nestleder Ola Elvestuen er bekymret for forholdene for barna som kommer alene som asylsøkere til Norge og som oppholder seg på venterom der de må sove på gulvet under dårlige hygieniske forhold.

Ola Elvestuen mener justisminister Anders Anundsen må sikre bedre forhold på mottaket og han leverte et skriftlig spørsmål om forholdene til justisministeren fredag.

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

Foto: Mette Ballovara/NRK

– Dette er en sårbar gruppe. Det er mindreårige uten foreldre. Det handler om at vi klarer å gi dem overnattingstilbud som er verdige. At det er en kvalitet på mottaksapparatet som står i forhold til de behovene de har, sier Ola Elvestuen i Venstre.

Fikk bekymringsmeldinger i januar

Elvestuen sier at mottaksapparatet har hatt lang tid til å bedre forholdene siden Vergeforeningen sendte bekymringsmelding om lokalene på Tøyen til Barneombudet i januar.

I juli 2015 anmeldte organisasjonen for barn og unges rettigheter, Unge Duer, politiets utlendingsenhet til Spesialenheten for politisaker. Redd Barna mener forholdene gir sterkt grunnlag for bekymring.

Tall fra Utlendingsdirektoratet viser at 1357 enslige barn på flukt har kommet til Norge første halvår i 2015.

I lokalene på Tøyen sover mellom 80 og 90 asylsøkere på venterommet hver natt før de blir registrert og sendt til Refstad transittmottak ved Aker sykehus.

Når ministeren får et skriftlig spørsmål på denne måten har han seks virkedager på seg til å komme med et svar. Før Anders Anundsen har svart Stortinget, vil han ikke kommentere saker i media, sier pressevakten i Justisdepartementet.

Tidligere har politiets utlendingsenhet skrevet dette til NRK.

Vi har hatt dager hvor det har kommet mellom 20 og 30 enslige mindreårige til PU. Vi har ikke overnattingslokaler, samtidig har vi ikke ønsket å stenge dørene for asylsøkere, spesielt ikke for barn. Av hensyn til barnas rettssikkerhet må vi skaffe både tolk og verge til barnet før registreringen kan gjennomføres.

Flyktning på Tøyen i Oslo

Abeer Ganom kom til Norge fra Syria på tirsdag.

Foto: Margret Helland / NRK