NRK Meny
Normal

Utsetter behandling av OL-søknad

Fremskrittspartiet truet med å stemme imot den videre OL-prosessen fordi pengene til å lage søknaden ennå ikke er på bordet. Oslo bystyre utsetter behandlingen av Oslos OL-søknad.

Holmenkollen

Fra før er SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne imot et OL i Oslo og Holmenkollen. Og Mazyar Keshvari lover på ingen måte Fremskrittspartiets OL-støtte når saken blir behandlet.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Vi er opptatt av å gjøre ting i rekkefølge, sier Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari.

Han er nestleder i bystyrets samferdsels- og miljøkomité, som var samlet mandag for å avgi innstilling til bystyret i morgen, men som valgte å utsette saken.

– Budsjettmessig har byrådspartiene og Frp en budsjettavtale. Vi vil bli enige om den eventuelle inndekningen til en slik søknadsprosess, som har en prislapp på inntil 130 millioner kroner, sier Keshvari.

Truet med å si nei

Annelise Høegh

Annelise Høegh (H)

Foto: SCANPIX

Det var tilløp til dramatikk da Keshvari rett før komitémøtet delte ut et ark med Frps merknader til saken til de andre medlemmene. Der truet Fremskrittspartiet med å si nei til en OL-søknad hvis de andre partiene trumfet et vedtak igjennom.

De borgerlige ba om et kvarters utsettelse av møtet og trakk seg tilbake på bakrommet. Da de kom tilbake, hadde Frp fått viljen sin. Høyres Annelise Høegh ville helst ha behandlet saken der og da, men ga seg.

– Når Frp ber om en utsettelse for å få budsjettdekningen på plass, fant vi ut at vi ville imøtekomme det. Vi har neste møte allerede neste uke, så det er ikke den store utsettelsen. Vi ville gjerne hatt saken på plass, men respekterer at noen trenger lengre tid, sier Høegh.

– Rekker det så vidt

Med komitébehandling til uka kan bystyret tidligst gjøre sitt vedtak om å utarbeide en OL-søknad 6. juni. Det er bare tre dager før det ekstraordinære idrettstinget skal ta stilling til det samme spørsmålet.

– Idrettstinget skal jo helst ha bystyrets og Oslo kommunes syn på dette, så det er viktig å få på plass. Men det rekker vi, om enn så vidt det er. Vi hadde ønsket å gi dem litt bedre tid til å studere våre synspunkter, men det går også med denne prosessen, sier Høegh.

Lover ikke støtte

Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari (Frp)

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Fra før er SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne imot et Oslo-OL. Og Mazyar Keshvari lover på ingen måte Fremskrittspartiets OL-støtte når saken blir behandlet.

– Det som er viktig for Frp er at en slik søknadsprosess ikke går ut over viktige primæroppgaver i kommunen, som for eksempel skole og utdanning, eldreomsorg og helsetjenester, sier Keshvari.

Sammen med Arbeiderpartiet har byrådspartiene flertall for å lage en søknad også uten Fremskrittspartiet. Når de likevel vil tekkes Frp, skyldes det både ønsket om bredest mulig OL-støtte i bystyret og frykt for at budsjettsamarbeidet blir satt på spill.

– Borgerlig rot

Oslos engasjement for et vinter-OL i 2022 fremstår som halvhjertet, sier Arbeiderpartiets Abdullah Alsabeehg.

– Det er en veldig dårlig måte å behandle en så viktig sak på. Borgerlig rot vil jeg kalle det, sier han.

Han mener at det som nå skjer, gir et dårlig signal inn mot idrettstinget.

– Det viser at de borgerlige er usikre på om OL er noe bra prosjekt for byen vår eller ikke. Ap er klare på at det vil gi et løft for byen vår, og derfor støtter vi et OL i 2022, sier Alsabeehg.