NRK Meny
Normal

Innbruddstyvene følger deg ikke på Facebook

Ifølge If er det mer sannsynlig at tyvene følger med når du reiser på ferie ved å luske i busker, enn å følge deg på Facebook.

Facebook IPO Morgan Stanley

Forteller du på Facebook hvor du skal på ferie og hvor lenge du skal være borte?

Foto: Joerg Koch / Ap

I sommerferien er det mange som sier ifra til venner og bekjente over sosiale medier at de skal ut å reise. Ifølge If forsikringsselskap finnes det eksempler på tyver som har fulgt med på Facebook.

– En bør være kritisk til å ha detaljerte facebook-oppdateringer. Om man har åpen profil, er det jo nesten som å si på telefonsvareren at man er bortreist, sier Jack Frostad, informasjonssjef i IF.

Ikke uaksomt

If har ikke hatt et stort omfang av saker der Facebook er grunnen til tyveriet, men de oppfordrer likevel folk til å være forsiktig.

– Vi tror Facebook-skremmingen, kanskje er litt overdrevet, men man skal være kritisk, sier han.

Om man deler på sosiale medier at man er bortreist og opplever innbrudd, betyr det ikke at man får redusert utbetaling fra forsikringsselskapet.

– Slik det er nå er det ikke grovt uaktsomt å dele slik informasjon på nettet. Men dette kan være en trend som vokser, og det kan bli en realitet å basere forsikringsutbetalingen på grunn av slik informasjon om noen år, sier Frostad.

Bruk naboene

Mange innbrudd kunne vært unngått hvis flere hadde hatt alarm også i annen etasje.

– Det er altfor mange hus som ikke har alarm i annen etasje. Så setter man opp vindu, og det benytter tyvene seg av, opplyser Frostad.

Og det letteste og beste grepet for å sikre bolig er ifølge han å bruke naboen.

– Folk i oslo-området kan bli veldig mye flinkere til å hjelpe hverandre. Vi tror at andre steder i landet er man flinkere til å be naboen om hjelp til å passe huset. Det bør også folk i Oslo gjøre. Det hjelper veldig mye, forteller Frostad.