Hopp til innhold

Store forskjeller i eldreomsorgen

– Nesten daglig får jeg henvendelser fra folk som ønsker sykehjemsplass uten å få det, sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp). Tilbudet om sykehjemsplass varierer kraftig mellom kommunene i Akershus.

Sørum sykehjem

Sørum kommune er blant de beste i fylket, kommunen har sykehjemsplasser til 26 prosent av befolkningen over 80 år.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

De dårligste kommunene har sykehjemsplass til bare 14 prosent av den eldste delen av befolkningen, de beste har plass til nesten dobbelt så mange av den samme gruppa.

Kari Kjønaas Kjos (Frp)

Kari Kjønaas Kjos (Frp)

Foto: Frp

Som politiker får jeg nesten daglig henvendelser om dette, og media har også vært ganske flinke til å gi oss eksempler nesten daglig. Jeg tror nesten alle er inneforstått med at det er store mangler her.

Kari Kjønaas Kjos, stortingsrepresentant (Frp)

Sørum kommune er blant de beste i fylket. Ordfører Mona Mangen (Ap) sier det er resultat av mange års politiske prioriteringer.

– Jeg tenker at vi er heldige i Sørum hvor man starta tidlig med å bygge opp en god dekning. Dette er et arbeid som er skjedd over mange år, sier hun.

– Store mangler

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at Sørum har sykehjemsplasser til 26 prosent av befolkningen over 80 år. I den andre enden av skalaen i fylket, er Frogn kommune med sykehjemsplass til bare 14 prosent av gruppa,

Den store forskjellen i satsing på sykehjemsplasser bekymrer stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos fra Fremskrittspartiet.

– Noen kommuner har helt klart store mangler og klarer ikke å gi et tilfredsstillende tilbud til alle som trenger det, sier Kjos.

Hvordan er dine erfaringer med sykehjemstilbudet i din kommune? Ta kontakt med Jon Gimmingsrud.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Andel innbyggere over 80 år med plass i sykehjem i Oslo og Akershus 2012
Foto: Grafikk: Signe KArin Hotvedt/NRK

– Tilrettelegger på god måte

Frogn kommune er blant kommunene med dårligst tilbud om sykehjemsplass, men varaordfører Rita Hirsum Lystad mener likevel at kommunen gir et bra tilbud.

Rita Hirsum Lystad

Rita Hirsum Lystad, varaordfører i Frogn kommune.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Vi har som fokus at folk skal bo lengst mulig hjemme. Derfor etablerer vi tiltak som gjør at de kan gjøre det, blant annet med hjemmesykepleie og støtteapparat rundt den enkelte. Vi mener det er en god måte å tilrettelegge for den eldre befolkningen som trenger støtte og hjelp, sier Lystad.

Selv om Frogn kommune har få plasser sier varaordfører Lystad at det ikke er ventelister.

– Sparer penger

Anita Vatland har engasjert seg i arbeidet for pleietrengende eldre i Pårørendeaksjonen. Hun mener kommunene sparer penger på å satse på omsorgsboliger framfor sykehjem.

– For kommunen er det billigere å bruke omsorgsboliger. Da blir medisiner og forbruksmateriell dekket av staten. Kommunen har gitt dem et tilrettelagt sted å bo og slipper unna på andre måter, sier Vatland.

– De fleste eldre sier at de vil bo hjemme. Men er de så syke at de trenger tilsyn mer enn morgen og kveld og kanskje en gang på dagen, da er sykehjem mer riktig for de har bedre medisinsk dekning, sier hun.