Hopp til innhold

Slik ser den nye amerikanske ambassaden ut

En svær koloss i hvitt, med grønt irret kobber i detaljene.

Amerikanske ambassaden

Ti dager før den nye ambassaden åpner fikk NRK kikke inn. Utenfor drev gartnere med vanning og planting. Dette er hovedinngangen i krysset Morgedalsvegen/Sørkedalsveien, rett bak Njårdhallen.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Amerikanerne flytter fra ambassaden ved Slottet, og åpner det nye bygget i Morgedalsvegen 36 på Huseby i Oslo 15. mai. Det avslutter en mangeårig strid der mange ville ha ambassaden ut av sentrum, mens andre ikke ville ha den i nabolaget sitt.

– Vi vil være gode naboer. Vi kommer til å ta kontakt med naboene, sier Jim DeHart, som er chargé d'affaires. Ambassaden er for tiden ambassadørløs, mens vi venter på at Trump skal utnevne ny.

Minnes kobberet til Frihetsgudinnen

Jim DeHart, Chargé d'Affaires.

Jim DeHart, chargé d'affaires.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Det grønne på bygget er irret kobber. Det er en historisk grunn til materialvalget. Før USA feiret 100-årsjubileet for Frihetsgudinnen i 1986, ble statuen pusset opp. I den forbindelse oppdaget de at kobberet kom fra Viksnes kobberverk på Karmøy.

– Arkitektene ble inspirert av dette. De hentet også inspirasjon fra Norges gamle gresslagte tak, sier Jim DeHart.

Men kobberet er fra Finland denne gangen.

BBQ-saus og beef jerky

Det er tre inngangspaviljonger til ambassaden. Hovedinngangen går fra Morgedalsvegen. Skal du søke visum går du inn fra Sørkedalsveien. Den tredje inngangspaviljongen er for biler, og her kommer også varene til den amerikanske mini-butikken for diplomatene.

Mange amerikanere har pleid å dra til den gamle ambassaden ved Slottet for å handle typiske amerikanske varer som gullfisk, for den som husker de små, salte kjeksene. Gold fish sier man i USA.

– Butikken har Oreos, BBQ saus, Campbell`s soup, mange godterier man ikke får kjøpt her – og så beef jerky. Det er tørket kjøtt som man spiser som snacks, sier Luke Schtele, pressetalsperson hos ambassaden.

Lyden av Arktis som smelter

Den som kommer inn inngangsporten fra Sørkedalsveien vil kunne hvile mens de hører lyd tatt opp av Jana Winderens undervannsmikrofon.

Det skal settes opp en benk og en lydskulptur utenfor: «Raft of Ice» – eller en flåte av is, som man kan oversette tittelen med.

På en lystavle vil du se koordinater fra havområder i nord. Havtemperaturen fra disse punktene blir gitt flere ganger om dagen.

– Da kan du sette deg ned, lukke øynene og lytte til undervannsopptak fra havet, sier den norske kunstneren Jana Winderen.

Svære kampesteiner

Foran inngangen til ambassadebygningen, og flere andre steder på det store ambassadeområdet, ligger store kampesteiner. Noen av dem er så svære at unger kan få trøbbel med å klatre opp på dem, andre er lett match – hoppe opp og hoppe ned.

Farid Massabki, byggingeniør amerikanske ambassaden

Farid Massabki, byggingeniør.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Farid Massabki er en av ingeniørene som fortsatt arbeider med å avslutte byggeprosjektet. Han forteller at kampesteinene er møysommelig gravd ut i et sandtak nær Drammen.

The boulders, som kampesteiner heter på amerikansk, var det mye arbeid med, sier han i en spøkefull tone.

– They were too many. The boulders ble plassert nøyaktig etter koordinat. Too many kampesteiner.

Amerikanske ambassaden

Dette er inngangen til selve ambassaden. Bygget ligger litt i skjul bak inngangsportalen ut mot Morgedalsvegen.

Foto: Elin Martinsen / NRK
USAs ambassade