NRK Meny
Normal

Sigrid-drapsmann overføres til tvungent psykisk helsevern

Borgarting lagmannsrett har bestemt at 39-åringen som de mener drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne, skal overføres til tvungent psykisk helsevern.

Mannen som er dømt for Sigrid-drapet

Mannen som er dømt for Sigrid-drapet har hele tiden nektet for å ha noe med det å gjøre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For to uker siden slo juryen i ankesaken fast at 39-åringen var den som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne i 2012, men at han ikke var tilregnelig og derfor heller ikke kan straffes.

Fagdommerne sluttet seg til kjennelsen, og 12. mai la aktor ned påstand om at mannen overføres til tvungent psykisk helsevern.

Utfallet var klart på forhånd; siden juryen fant at den tiltalte drepte Sigrid, men at han var utilregnelig, er den eneste muligheten en dom på tvungent psykisk helsevern.

I dag ble det altså klart at mannen må tilbringe tiden framover på psykiatrisk sykehus, ifølge NTB.

– En meget farlig mann

Dermed blir mannen etter alt å dømme overført til behandling ved sikkerhetsavdelingen på Brøset sykehus i Trondheim.

– Tiltalte er en meget farlig mann. Det er overhengende fare for at han skal begå nye, alvorlige voldshandlinger. Etter aktoratets mening er vilkårene for tvungent psykisk helsevern klart innfridd, sa statsadvokat Nina Prebe da hun mandag i forrige uke prosederte i forbindelse med reaksjonsfastsettelsen.

Foreldrene til den drepte 16-åringen håpet i det lengste at retten skulle finne 38-åringen tilregnelig og at han dermed måtte sone på ordinært vis i fengsel.

– De håper at de vil få ro i tiden fremover, og har et håp om at saken er ferdig i rettsapparatet. Men det gjenstår å se, sa Harald Stabell til NRK i forrige uke.

Endret mening om tilregnelighet

Under rettssaken endret også en av de sakkyndige sin oppfatning av 38-åringens mentale tilstand.

Rettsakkyndig Kjersti Narud mente i utgangspunktet at mannen var tilregnelig, under sterk tvil. Etter å ha observert ham i lagmannsretten endret hun sin konklusjon.

– Under pågående hovedforhandling blir observandens paranoide beredskap bekreftet. Forestillingene omfatter blant annet politi og psykiatri, og virker mer fremtredende enn under hovedforhandlingene i Oslo tingrett, heter det i Naruds tilleggserklæring.

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012, og ble funnet drept på Kolbotn en måned etter.

Samme dag ble den nå dømte mannen pågrepet og siktet for drapet sammen med en bekjent. Sistnevnte er i ettertid sjekket ut av saken.