NRK Meny
Normal

Legevakta slo fall-på-glatta-rekorden fra 1944

Legevakta i Oslo hadde tre ganger så mange pasienter enn de bruker på tirsdag.

Glatt føre

GLATT: Fotgjengere forsøkte å holde seg på beina i Holmenveien på Oslo vest tirsdag morgen.

Foto: Kari Dalen

– Vi har aldri vært i nærheten av noe som dette. Hver eneste kvadratmeter var i bruk. Det stod og satt folk overalt, sier seksjonsoverlege Knut Melhuus.

Legevakta i Oslo har aldri hatt så stor pågang som i går. På grunn av underkjølt regn var det svært glatt føre tirsdag ettermiddag. Med 310 pasienter som hadde sklidd på isen, slo de den forrige rekorden på 168 pasienter fra 1944.

Tre ganger så mange pasienter

Sjeldent får legevakta i Storgata flere enn 100 pasienter på en glatt dag i Oslo. Men i går hadde de altså over tre ganger så mange.

For å kunne ta seg av så mange som mulig måtte man behandle flere pasienter på et rom samtidig.

–Det er skummelt når det blir så glatt over så kort tid. Vi sjekker jo værmeldingen hver dag, så vi var litt forberedt. Jeg tror det kom mer overraskende på pasientene enn oss. Men det var jo voldsomt når over halvparten kom før klokken 11, forteller Melhuus.

Knut Melhus

HEKTISK: Seksjonsoverlege ved Oslo Skadelegevakt Knut Melhuus hadde det travelt i går.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Hektisk på Ahus

Også på Ahus var det hektisk. 89 pasienter ble behandlet for fallrelaterte skader. De som var innom med lettere skader ble bedt om å komme tilbake dagen etter. I tillegg til å innkalle ekstra helsepersonell måtte de holde åpent lenger for å kunne behandle alle som trengte hjelp.

–Vanligvis så stenger vi 23.00, men i går var vi nødt til å holde åpent frem til 24.00. Det er mange som kommer igjen i dag, så det har vært travelt i dag også, forteller kommunikasjonsrådgiver ved Ahus Marie Sleveland.

Vi ser folk som sklir, faller og slår seg.

Flest hodeskader

I Bærum var det 56 pasienter som hadde skadet seg og var innom legevakten.

Det var femten hodeskader, tre trafikkulykker, ni håndleddsbrudd, syv ankel og benbrudd, åtte skulder og fem ryggbrudd, forteller leder av legevakta Ingunn Rese.

Til sammen ble 455 behandlet på legevaktene i Oslo og Akershus for skader relatert til gårsdagens glatte føre.