NRK Meny
Normal

– De bygger gårsdagens bad

Guri Melby (V) reagerer sterkt på at byrådet legger vekk planene for et nytt og stort Tøyenbad og heller vil bygge om det eksisterende. – De har lagt alle ambisjoner for bad i Oslo i en skuff, sier hun.

Guri Melby og Tøyenbadet

STORE AMBISJONER: Guri Melby (V) var ansvarlig byråd da bademeldingen ble vedtatt i bystyret i 2014. Den gang var vyene for Tøyenbadet grandiose. Nå er hun skuffet.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Bystyret vedtok en ambisiøs bademelding. Nå blir det en flikking på badet vi allerede har. Det er ikke tilpasset framtidas behov i en by som vokser. Det er svært skuffende, sier Guri Melby, som er gruppeleder for Venstre i bystyret.

Da Oslo bystyre vedtok bademeldingen i juni 2014, var vyene for Tøyenbadet grandiose.

Oslos nye hovedbad skulle ha 50-meters svømmebasseng, eget stupebasseng, åtte familiebassenger, to varmtvannsbassenger, surfebasseng og en rekke vannsklier.

2400 besøkende skulle ha plass i anlegget samtidig, fire ganger så mange som i Østfoldbadet i Askim, og to og en halv ganger så mange som i Drammensbadet.

– Ganske smått

Frode Kyvåg i Tøyenbadet

Byrådssekretær Frode Kyvåg tror det nye badet på Tøyen blir kanonfint selv om planene nå nedskaleres til å bygge om gamle Tøyenbadet.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Nå nedskaleres planene betraktelig. Byrådet ønsker at nye Tøyenbadet skal ligge der det ligger og bli langt mindre enn tidligere tenkt.

– Bademeldingen var urealistisk. Vi klarer det ikke, vi har ikke de pengene. Bademeldingen er umulig å gjennomføre med den fantasiplanen som eksisterte, sier byrådssekretær Frode Kyvåg (Ap).

– Nå ser det ut som de har lagt hele bademeldingen og alle ambisjoner for bad i Oslo i en skuff og heller kommer med noe som er ganske smått, sier Melby, som var ansvarlig byråd da bademeldingen ble vedtatt, sier Melby.

Tøyenbadet

Slik ser hovedbassenget på Tøyen ut i dag. Guri Melby mener man burde se til Trondheim og Bergen heller enn til Drammen når man skal bygge Oslos nye hovedbad på Tøyen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Vet ikke hvordan det nye badet blir

Akkurat hvordan nye Tøyenbadet blir er fortsatt ikke klart. Først settes det i gang et forprosjekt.

– Da ser vi hva vi klarer og hva plassen tilsier at er mulig. Det vi er sikre på er at det blir veldig mye større enn i dag, og funksjonelt for alle brukergrupper, sier Kyvåg.

Men det blir ikke lagt opp til at anlegget skal kunne huse internasjonale konkurranser, med 1500 publikumsplasser og andre fasiliteter som må til.

– Vi prioriterer nå alt vi kan for barn og unge, fysisk aktivitet og den norske folkehelsa, sier Kyvåg.

Ser til Drammen

Byrådet vil bygge det nye badet etter modell fra Drammensbadet. Det synes Guri Melby er rart.

– Vi har fortsatt ikke noe bad som kan brukes til større konkurranser og vi bygger et bad som er tilpasset en mye mindre by. Oslo er en by i vekst, bygger vi noe ala Drammensbadet, kommer det til å fylles opp veldig fort og vi vil fortsatt ha et altfor dårlig badetilbud i Oslo, sier Melby, som mener byrådet vil bygge gårsdagens bad.

Frode Kyvåg er ikke enig.

– En utvidelse av Tøyenbadet blir et fantastisk flott sentralanlegg, men det er for familier, for publikum og for konkurransetrening, ikke olympiske leker. Det kommer til å bli kanonfint, sier Kyvåg.

Drammensbadet

Drammensbadet er på rundt 12 000 m² og ble åpnet i september 2008.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK