NRK Meny
Normal

Raballder håndball skrev homohistorie

Da de startet opp håndballaget i Oslo for 20 år siden måtte de dekke til vinduene slik at ingen så inn. Søndag rykket homohåndballaget opp til 2. divisjon.

Rabalder vant opprykkskamp

RYKKET OPP: Homohåndballaget Raballder er klar for opprykk til 2. divisjon. Søndag vant de siste seriekamp mot Nordby IL 28–27.

Foto: Borghild Ree Strand

– Veldig mye har skjedd med folks holdninger siden vi startet opp. For 20 år siden var den en litt annen mentalitet, sier styreleder for Raballder, Øyvind Henriksen Skilbrei som også er venstreback på laget.

Grand Prix-sanger, «It's raining men» og «YMCA» gjallet utover Hovseterhallen søndag kveld. Drag-dronningene Great Garlic Girls underholdt da håndballaget Raballder gikk på banen i siste seriekamp mot Nordby Idrettslag. Opprykket var alt sikret, men laget ville avslutte sesongen med håndballfest.

Styreelder i Rabalder, Øyvind Henriksen Skilbrei

Styreleder i Raballder, Øyvind Henriksen Skilbrei.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Det var veldig moro å gjøre litt utradisjonelle ting når vi feiret en stor milepæl i klubbens historie. At et lag med bare homser rykker opp til 2. divisjon i en av Norges største idretter er ikke hverdagskost.

Hentet inn legendarisk trener

Etter å ha ligget høyt oppe i sportens 3. divisjon i fire-fem år, satset Raballder på opprykk foran jubileumssesongen. For å få hjelp til å nå målet hentet de inn den legendariske håndballtreneren Otto Th. Pedersen i juni i fjor. Han har blant annet ledet landslaget og trent en rekke norske toppklubber.

– Otto er blitt over 70 år og da er det ikke så mange andre lag som vil ha ham. For oss var trenerbytte et viktig grep og Otto har bidratt med mye til det sportslige i klubben, sier Skilbrei.

Raballder vant til slutt oppgjøret mot Nordby IL 28–27 søndag.

– Å rykke opp til 2. divisjon har vært et prestisjeprosjekt for oss. Da blir vi tatt mer seriøst som lag, og vi blir en større del av håndballnorge.

– Vil utfordre holdninger

Raballder ser frem til å møte lag i 2. divisjon og er spente på hvordan de vil hevde seg på et høyere nivå. Klubben satser nå på å rekruttere nye spillere.

– Vi vil gjerne ha flere heterofile spillere, det har med inkludering å gjøre. 2. divisjon blir tøff fordi det er mer profesjonell liga, men vi skal hevde oss.

– Tror du det blir annerledes?

– Nei, det tror jeg egentlig ikke. Håndballnorge har kommet langt i arbeidet med inkludering. Vi skal utfordre motstanderne ved å spille god håndball, men også på holdninger, sier Skilbrei.

Raballder vant opprykkskamp

DRAGSHOW: Drag-dronningene Great Garlic Girls krydret håndballkampen med show for publikum i Hovseterhallen.

Foto: Borghild Ree Strand