NRK Meny
Normal

Politiets treningsanlegg stengt på dagen

Store mengder due-avføring, sopp, mugg og skitt fylte politiets treningslokaler på Fornebu. Her trente blant annet Beredskapstroppen fram til lokalene umiddelbart ble stengt i forrige uke.

– Det var generelt veldig skittent og støvete der, og det var både mugg og soppvekst i bygget, sier hovedverneombud Gisle Pedersen i Oslo politidistrikt til NRK.

– Mannskapene oppholdt seg i store mengder dueavføring. Det er også usikkerhet om det er asbest i bygget.

Det var han som anbefalte at bygningen ble stengt på grunn av helsefare. Oslo politidistrikt stengte dermed bygningen 1. juli, ifølge Politiforum.

– Nå har vi kommet til et punkt hvor jeg mener nok er nok. Man har nådd en nedre grense for hva som man skal finne seg i, og for hva som er helsemessig forsvarlig.

– Sier mye om politifolk

Bygningen ble i årevis benyttet av blant annet Beredskapstroppen til øvelser og trening, fram til den ble stengt.

– Tiden er overmoden for at Oslo politidistrikt får et bedre treningsanlegg enn det som er på Fornebu, fordi det ser ut slik det gjør. Det har stått på liste for riving i mange år og har vært særdeles dårlig vedlikeholdt.

Pedersen forteller at politifolk har følt seg mer slitne og fått ulike luftveisplager etter treninger i bygningen.

– Det er ganske utrolig at man har akseptert over tid å trene på såpass skitne områder, men det sier mye om politikulturen og politifolk. Så lenge de får trent og får gjort seg gode så finner de seg i det meste, mener Pedersen.

I lokalene var det også mange usikrede og løse strømledninger og stikkontakter, samt en åpen og usikret heissjakt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiets øvingsanlegg på Fornebu

Gulvet i politiets øvingsanlegg på Fornebu er dekket av due-avføring.

Foto: Oslo politidistrikt/Gisle Pedersen

Stengingen skaper utfordringer

Oslopolitiet skal nå undersøke bygningen for å se om de kan gjøre utbedringer. Hvorvidt de setter i stand bygningen på Fornebu, eller flytter til et annet lokale, avhenger av økonomi.

– Det første vi gjør nå er å foreta målinger for å kartlegge blant annet luftkvaliteten. Nedvasking av bygget, og sikring av elektrisk anlegg, trenger ikke koste all verdens. Men dersom vi må reparere ventilasjonsanlegg og lignende kan det bli veldig dyrt, sier økonomisjef i Oslo politidistrikt, Tor Dalen til NRK.

Treningsanlegget på Fornebu er ment å være en midlertidig løsning, men har likevel vært brukt i flere år. Den nåværende kontrakten løper til 2016, men kan sies opp.

– Vi ser oss om etter alternative lokaler, samtidig som vi undersøker muligheten for å ruste opp bygningen på Fornebu. Vi vil legge fram forslag løsninger over sommeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dette rommet ble brukt til å spise lunsj.

Dette rommet ble brukt til å spise lunsj.

Foto: Oslo politidistrikt/Gisle Pedersen

Akutt behov for treningslokaler

Hvor politiet skal trene i påvente avgjørelsen er imidlertid usikkert.

Ifølge Dalen er det viktig at lokalene ligger i nærheten av politihuset i Oslo.

– Vi vil bruke mest mulig tid på trening og minst mulig tid på reisevei, sier han.

Ifølge hovedverneombud Gisle Pedersen er situasjonen nå kritisk når det gjelder å finne et brukbart lokale.

– Akkurat nå trenger vi akutt hjelp for å gjennomføre den treningen som er pålagt oss. Fortsetter man å ha Fornebu stengt har Oslo politidistrikt et kjempeproblem, og trenger hjelp fra noen som besitter eiendommer som egner seg for oss.

På sikt ønsker han seg langt bedre fasiliteter enn det de har vært vant til.

– Jeg mener man bør finne et egnet sted med litt mer 2014-preg, der man som mannskap og instruktør vil trives over tid. Det vil nok trenges en solid oppgradering for å komme dit, sier han.