Politiet: «Hvem passer på jenta som ligger alene, svært beruset i skogen?»

Politiet tar et oppgjør med foreldrene som ikke passer på tenåringer som alene drikker seg fra sans og samling.

alkohol undom

OPPGJØR MED FORELDRENE: Ungdom som fester på egenhånd drikker seg ofte svært beruset, ifølge Politiets ungdomspatrulje i Asker og Bærum.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

– Sankthansaften har lange tradisjoner for festing, det er ikke noe unntak for ungdommen, sier Jostein Dammyr ved Majorstuen politistasjon til NRK.

Politiet forventer mange ungdommer som fester og drikker mye alkohol i Oslo-området i kveld.

– Vi har en del overstadige berusede ungdom kan ofte gjør ting som ikke er så gjennomtenkt og som potensielt kan være farlige, sier han.

– Null kontroll

To ganger denne uka har politiets ungdomspatrulje i Asker og Bærum advart mot ukontrollert festing og drikking blant mindreårige i innlegg på Facebook.

«Hvem passer på den jenta som ligger alene, svært beruset i skogen?»

De tar også et oppgjør med foreldrenes manglende ansvar.

«Hvorfor tenker noen av dere at det greit å drikke alkohol, så lenge man ikke blir full (selv om dere selv sitter hjemme i sofakroken og har NULL kontroll på hva ungdommen faktisk holder på med og hvor mye de faktisk drikker)?»

– Dialog om grensesetting

Sankthansaften er det ingen frivillige fra Natteravnene i Oslo-området. De tar nemlig sommerferie når skolene har ferie.

– Vi er ikke nok frivillige. Hadde vi hatt det ville vi at folk til å gå hele året, ikke bare på fredager og lørdager, sier Lars Norbom, generalsekretær for Natteravnene.

Den ruspolitiske organisasjonen IOGT, som jobber for å promotere rusfrie valg, sier foreldrenes holdninger setter føringer for ungdommers drikkevaner.

– Ungdom vil bli voksne og gjøre som oss voksne. Og i voksenkulturen blir man sett på som en avviker dersom man ikke drikker. Derfor kan alkohol oppleves som et normalt og ufarlig rusmiddel blant ungdom, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes.

Mer liberalt i Oslo Vest

Hun understreker at bildet politiet tegner ikke gjelder det store flertallet.

– Men vi vet at foreldre i Oslo Vest, samt i Asker og Bærum, kan ha en mer liberal holdning til at ungdommene drikker. Mangel på dialog om grensetting med ungdommer, samt fravær av foreldresamarbeid, påvirker også ungdommers drikkevaner.

Ungdomspatruljen oppfordrer foreldrene til å ha gode avtaler med ungdommene sine, i tillegg til en holdning om at alkohol ikke er greit for mindreårige.

«Dere foreldre er de beste forebyggerne og våre viktigste samarbeidspartnere» skriver politiet på Facebook.