Hopp til innhold

Permitterer 127 ansatte og stenger atomreaktorene

Institutt for energiteknikk må spare minst ti millioner kroner som følge av fallet i oljesektoren.

Atomrekatoren på Kjeller

STENGES: Atomreaktorene her på Kjeller og i Halden skal stenges i løpet av kort tid.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Vi opplever at de urolige tidene i økonomien nå også rammer oss. Vi har hatt en nedgang i aktivitetsnivået innenfor flere av de sektorene vi jobber i, sier administrerende direktør Nils Morten Huseby ved Institutt for energiteknikk (IFE) til NRK.

På et allmøte mandag ettermiddag ga han de ansatte beskjed om at 127 blir permittert, skriver Romerikes Blad. 98 av dem blir permittert 50 prosent, mens resten blir hundre prosent permittert.

Nils Morten Huseby

Direktør Nils Morten Huseby ved Institutt for energiteknikk.

Foto: Anniken Mihle / NRK

IFE har til sammen om lag 650 ansatte.

– En rekke prosjekter som etter planen skulle gjennomføres i høst er blitt utsatt fordi selskapene som driver med atomkraft sliter verden over. Det gjør at selskapene holder tilbake på investeringene i forskning og utvikling av ny teknologi, forteller Huseby.

Atomreaktorene på Kjeller og i Halden stenges

Styret har besluttet at atomreaktorene på Kjeller og i Halden skal stenges midlertidig.

– Vi stenger reaktoren i Halden nå og reaktoren på Kjeller i desember. Det er mer økonomisk forsvarlig å stenge de for en periode, sier Huseby.

Han understreker at permitteringen og stengningen ikke skal gå utover sikkerheten.

Sparer 15 millioner

Deler av institutt for energiteknikk har gått med betydelig underskudd i flere år. Den siste tiden har instituttet vært nødt til å bruke mye penger på å rydde opp gammelt brukt brensel på sine områder.

Huseby tror imidlertid permitteringen og stengningen vil spare dem for mange penger.

– Vi regner med å spare 15 millioner kroner på disse tiltakene. Neste år må vi se nærmere på hva vi kan gjøre for å skaffe en lønnsom drift. Slik vi har hatt det frem til nå er ikke bærekraftig over tid.

Bellona: – Ikke et sekund for tidllig

Bellona, som lenge har ment at reaktorene ikke møter dagens sikkerhetskrav, sier den midlertidige stengningen ikke kommer et sekund for tidlig.

Nils Bøhmer

Atomfysiker i miljøorganisasjonen Bellona, Nils Bøhmer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Nå er det viktig at staten straks kommer på banen. Den kompetansen som nå er permittert, er essensiell for å avslutte arbeidet ved reaktorene på en trygg måte, samt å sikre atomavfallet, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

Han peker på at Haldenreaktoren er svært gammel, og at nedstengingen slik sett ikke kommer et sekund for tidlig.

– Reaktorene er gamle og overholder ikke dagens sikkerhetskrav, blant annet for brannsikkerhet. Særlig er det krevende å drive Haldenreaktoren på en måte som er trygg for sikkerhet og miljø. Vi har lenge sett de økonomiske utfordringene knyttet til driften av reaktorene, sier atomfysiker i Bellona, Nils Bøhmer.

Her blir du med inn i en atomreaktor i Norge. Det er to slike her i landet, en på Kjeller ved Lillestrøm, og en i Halden. Du får forklart hva som skjer inne i reaktoren. 
Det er slike reaktorer som lager atomenergi i verdens mange kjernekraftverk.

Her blir du med inn i en atomreaktor i Norge. Det er to slike her i landet, en på Kjeller ved Lillestrøm, og en i Halden.