Hopp til innhold

Oslo offisielt åpnet som Europas miljøhovedstad

Oslo er kåret til europeisk miljøhovedstad i 2019. I ettermiddag var den offisielle åpningen og startskuddet for minst 330 miljøarrangementer i byen i løpet av året som kommer.

Oslo er miljøhovedstad 2019

Blant annet Oslos fokus på kollektivtransport, tilrettelegging for sykler og søppelhåndtering trekkes frem blant årsakene til at byen ble europeisk miljøhovedstad i år.

Foto: Andreas De Brito Jonassen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Dette er først og fremst en stor mulighet for Oslo, for næringslivet og for byens innbyggere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Raymond Johansen

Byrådsleder, Raymond Johansen (Ap), berømmer blant annet Oslos befolkning sin innsats i å ta vare på naturen for hvorfor hovedstaden vant årets pris.

Foto: Andreas Jonassen / NRK

Oslo har prøvd tre ganger tidligere å bli Europas miljøhovedstad.

– Vi greide det til slutt. Nå er det opp til oss, næringslivet, folk og organisasjoner og andre å gripe denne anledningen. Vi er den første generasjonen som ser de store klimaendringene, og vi er den siste som kan gjøre noe med det. Det hviler et stort ansvar på oss, sier Johansen.

Prisen er ikke den første Oslo får for sitt miljøarbeid. Blant annet ble de i 2003 kåret til Europas bærekraftige by.

Åpning av Oslo som miljøhovedstad

En rekke gjester fra inn- og utland er invitert til den offisielle åpningsseremonien i Oslo rådhus fredag ettermiddag.

Dronning Sonja og kronprins Haakon er blant gjestene til stede under seremonien. Under seremonien vil EUs kommissær for miljø, fiskeri og maritime spørsmål, Karmenu Vella, formelt overlevere tittelen European Green Capital Award til Oslo.

EUs kommissær for miljø, fiskeri og maritime spørsmål, Karmenu Vella.

EUs kommissær for miljø, fiskeri og maritime spørsmål, Karmenu Vella.

Foto: Andreas De Brito Jonassen / NRK

– Oslo fortjente å vinne. De har drømt, jobbet og lagt planer for dette, og de lyktes. Først og fremst så vant de fordi de setter innbyggernes interesser først, som er selve ideen bak prisen, sier Vella.

Han viser til at Oslo har gjort en rekke tiltak for å bedre klimaet og dermed livene til innbyggerne, og laget handlingsplaner for hvordan de skal håndtere globale miljøproblemer.

Offisiell åpning av Oslo som europeisk miljøhovedstad

Her fra den offisielle åpningen i Oslo Rådhus.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Byen har fokus på å forbedre kollektiv transport, promotere elektriske kjøretøy, lagt til rette for mer bruk av sykler og bedret blant annet søppelhåndtering. Oslos handlinger vil ikke bare bidra i Oslo, men også globalt, sier Vella.

Hard konkurranse

Det var ifølge byrådslederen en hard konkurranse å vinne årets miljøhovedstad.

– Vi kjempet mot 12 andre byer. Og det er mange forskjellige kategorier man skal vinne i. Alt fra gjenbruk, søppelhåndtering, samferdsel og biomangfold. Oslo er den grønne byen med skogen og den blå byen ved sjøen. Gjennom mange tiår har Oslos befolkning tatt vare på naturen, og det har hjulpet oss til å vinne denne prisen, sier byrådsleder Johansen.

Skal merkes

At byen er europeisk miljøhovedstad skal ifølge både byrådslederen og EUs miljøkommissær merkes for innbyggerne.

– Først og fremst vil innbyggerne merke det ved mange ulike arrangementer rundt omkring i hovedstaden gjennom hele året, samt større konferanser som har fokus på byutvikling. For eksempel hvordan redusere klimagassutslipp og hvordan få bedre luft i byene, sier Johansen.

På programmet er hele 330 ulike arrangementer listet opp. Her er det et vidt spenn i aktiviteter. Alt fra sykkelkurs for minoritetskvinner til den store artsjakten.

Hele programmet kan du se her.