Hopp til innhold

Oslo kommune nekter skyld for eldredødsfall

OSLO TINGRETT (NRK): Oslo kommune sier seg ikke skyldig i påstanden om omsorgssvikt av to eldre kvinner. Kommunen er ilagt en bot på 500.000 kroner, som de ikke vil betale.

En kvinne er funnet død utenfor en blokk på Kampen

FUNNET UTE: Det var i mars 2010 at den demente 80-åringen frøs i hjel utenfor sitt hjem på Kampen. Kvinnens familie hadde lenge ønsket at hun skulle på sykehjem, men kvinnen nektet dette selv.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Saken som nå går i tingretten er den første av sitt slag i Norge. I 2011 anmeldte Helsetilsynet kommunen etter at to kvinner ble funnet døde i 2010. 83 år gamle Jorunn Bukkøy er den ene. Hun ble funnet frosset i hjel utenfor leiligheten sin 1. mars.

Den andre kvinnen ble funnet død i leiligheten sin 7. april. Hun hadde da vært død i omtrent 14 dager. Helsetilsynet mente Oslo kommune hadde utført uforsvarlig omsorgsarbeid.

Politiet var tilstede i retten i ettermiddag og viste bilder fra åstedene der kvinnene ble funnet. Det var sterke bilder som ble lagt frem i Oslo tingrett. Bildene viste Jorunn Bukkøy og den andre kvinnen som Oslo kommune nå er tiltalt for å ha gitt manglende helsehjelp til.

To ulike saker

Tomasz Edsberg er forsvarer for Oslo kommune. Han mener kommunen ikke kan stilles til ansvar for at kvinnene fikk manglende helsehjelp.

Tomasz Edsberg

Oslo kommunes forsvarer Tomasz Edsberg.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Kommunen har stor forståelse for at omstendighetene rundt dødsfallene har vært belastende for de pårørende. Det vi ikke kan godta er skyldspørsmålet, sa Edsberg i retten onsdag.

Han legger til grunn at kommunen har blitt anklaget for ikke å ha organisert helsehjelpen sin godt nok, men at det ikke har blitt sagt hva som har vært feil.

Han mener det heller ikke har kommet frem hvordan organiseringen har hindret helsepersonalet å utføre tjenestene.

– I tilfellet med Bukkøy er det legitimt å spørre om hun fikk det helsetilbudet hun burde ha fått. Men dette betyr ikke at kommunen kan ilegges en straff. Når det er snakk om den andre kvinnen så er det ingen grunn til å bebreide kommunen eller noen av de ansatte for manglende helsehjelp. Hun motsa seg all helsehjelp og kommunen valgte her å respektere hennes rett til å bestemme over eget liv.

Edsberg sa i retten at det var helt tydelig at Jorunn Bukkøy var dement, men at det ikke er like klart at den andre kvinnen kunne kalles dement.

– Har tatt for lang tid

Aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby holdt onsdag morgen innledningsforedrag og presenterte hvem som skal vitne i løpet av de neste åtte dagene. I morgen skal blant annet Bukkøys nevø, Per Hansen, vitne. Hansen har tidligere gått hardt ut mot kommunen og bedt de legge seg flate. Han mener at tanta burde fått en plass på et sykehjem ettersom hun ikke greide seg på egenhånd.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Aktor i saken Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Foto: NRK

– De burde legge seg flate. Det kunne hjelpe andre som er demente og bor alene. Jeg bryr meg ikke om de får bot, men når de ikke innrømmer feil så skjønner jeg ingenting.

Det er fem år siden kvinnene ble funnet døde, og spørsmålet om hvorfor det har tatt så lang tid før saken har kommet opp for tingretten, ble tatt opp i dag.

Saken har blitt utsatt tre ganger, og påtalemyndigheten beklaget dette.

– Det skal ikke ta så lang tid. Aktoratet legger seg flate for det, sa Hjort Kraby i innledningen.

Kommunen nektet å godta en bot på 500.000 kroner, og dermed har saken havnet i retten. Rettssaken skulle starte 2. februar, men ble utsatt på grunn av sykdom. I retten vil det bli lagt ned påstand om en bot som er 100 000 kroner høyere.

Oslo tingrett har satt av åtte dager til behandling av denne saken.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo