Normal

Oslo kan få eiendomsskatt

Det kan bli innført eiendomsskatt i Oslo dersom Oslo Ap vinner lokalvalget neste år. Den vil i så fall ramme over 50.000 boliger i hovedstaden.

Oslo sett fra Ekeberg

KAN FÅ EIENDOMSSKATT: Programkomiteen i Oslo Ap anbefaler gjeninnføring av eiendomsskatt i Oslo. Partiet vil også starte taksering av næringseiendom for å innføre eiendomsskatt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, / NTB scanpix

– Kommunens gjeld øker radikalt, og det vil den fortsette å gjøre i mange år fremover. Vi er avhengig av å øke Oslos inntekter, sier Rina Mariann Hansen (Ap) til NRK.

Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen

JA TIL EIENDOMSSKATT: Rina Mariann Hansen har ledet arbeidsgruppen i Ap som har jobbet med spørsmålet om eiendomsskatt.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Partiet vil ha en eiendomsskatt på tre promille for privatboliger, med et bunnfradrag på fire millioner kroner. På grunn av utregningsmåten innebærer det at boliger verdt mindre enn omtrent fem millioner slipper skatten.

Dersom Aps forslag blir virkelighet vil kommunen bruke boligverdien fastsatt av Skatteetaten som grunnbeløp for utregning av eiendomsskatten. Boligverdien er omtrent fire ganger likningsverdien på boligen din.

Det betyr at eieren av en bolig i Oslo med verditakst på drøyt sju millioner kroner, vil kunne bli ilagt en eiendomsskatt på 5 721 kroner (se egen teball for flere eksempler).

Eiendomsskatt i Oslo

Boligtype

Skattegrunnlag

Skattesats

Del av tomannsbolig
Vestre Aker

 6.378.880

7.136

Rekkehus
Bøler/Ulsrud

 3.419.353,6

0

Enebolig
Klemetsrud

 5.907.200

5.721

2-roms leilighet
Torshov

 1.445.034

0

Villa
Nedre Bekkelaget

 7.358.774

10.076

Leilighet
Tjuvholmen

 16.960.000

38.880

3-roms leilighet
Stovner

 1.671.619

0

Har hatt eiendomsskatt før

De siste årene har stadig flere kommuner innført eiendomsskatt. Ifølge Statistisk sentralbyrå har rundt 340 av 428 kommuner slik skatt i en eller annen form. Dette inkluderer også mange kommuner styrt av de borgerlige partiene

Oslo hadde eiendomsskatt frem til 1998. Men etter at de borgerlige partiene kom til makten, fjernet de den omstridte skatten.

– Oslo er i en helt annen økonomisk situasjon enn vi har vært tidligere, sier Hansen.

Kommunens gjeldsgrad vil øke fra rundt 45 prosent i 2013 til 80 prosent i 2016, ifølge byrådets økonomiplan. Det innebærer 37 milliarder kroner i gjeld i 2016.

– På grunn av den store befolkningsveksten så har byen måttet låne store summer for å bygge ut skoler, sykehjem og barnehager. Nå er det på tide at vi tar i bruk de inntektsmulighetene vi har.

Stian Berger Røsland

DYRT NOK Å BO I OSLO: Byrådsleder Stian Berger Røsland sier at det ikke blitt eiendomsskatt i Oslo hvis Høyre vinner valget.

Foto: Olav Juven / NRK

Ifølge beregninger fra Ap vil skatten gi kommunen en ekstrainntekt på 279 millioner det første året. Og partiet vil øremerke inntektene fra eiendomsskatten til eldreomsorg og barnehager.

– Vi vil at flere eldre skal bo lenger hjemme. I tillegg er det stort behov for flere og gode barnehageplasser, sier Hansen til NRK.

Til valg på eiendomsskatt

Motstanderne mener at det er umulig for Oslo Ap å vinne valget dersom de selv tar opp diskusjonen om eiendomsskatt. De viser til at partiet i hovedstaden har tapt mange valg på rad fordi folk har fryktet eiendomsskatten.

– Spørsmålet om å innføre eiendomsskatt kommer til å bli viktig i valgkampen. Siden Oslo fjernet eiendomsskatten har vi fortsatt levert gode tjenester. Jeg tror mange kommer til å være skeptiske til eiendomsskatt, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

Han understreker at det ikke blitt eiendomsskatt i Oslo hvis Høyre vinner valget.

– Det mest kostbare for Oslo-folk er nettopp å bo, og da er det ikke kommunens oppgave å gjøre det enda dyrere. Eiendomsskatt er er en skatt som ikke nødvendigvis rammer de som har det aller best. Den rammer vanlig familier som må bruke mer av inntekten sin på å bo.

Vil også ha skatt på næringseiendom

Partiet vil også starte taksering av næringseiendom for å innføre eiendomsskatt, men har ikke tall på hvor mye de kan tjene på dette.

– Vi vil starte taksering, som vi håper kan være ferdig om rundt ett år, sier Rina Mariann Hansen (Ap).

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det over 60 000 næringsbygg i Oslo, men det finnes ikke tall på eiendomsverdi eller hvor mange kvadratmeter det er snakk om.