Oppretter eget asylakademi

Afghanerne som har slått leir ved kulturkirken Jacob i Oslo, oppretter sitt eget asylakademi.

Asylsøkere utenfor kulturkirken Jacob
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Med seg får de en rekke eksperter, og modellen de skisserer er også beregnet på asylmottak i landet for øvrig.

- Vi ønsker at de som søker asyl skal bruke tiden på blant annet forberedelser til jobb og skole. Det vil bli undervist i menneskerettigheter og demokrati, sier Hashim Jafary, talsmann for de afghanske asylsøkerne som i påvente av avgjørelsen fraUtlendingsnemnda (UNE) har slått opp fire telt utenfor kulturkirken Jacob i Oslo.

Får toaletter tirsdag

22 asylsøkere bor i telt som er lånt ut av Sosialistisk Ungdom.

De er fylt med provisoriske bord og soveposer. Teltplassen er lånt av kulturkirken Jacob, og fra og med tirsdag skal Kirkens Bymisjon og Kirkens Kulturverksted sette opp toaletter for dem som har slått leir.

- Det er ikke lett å sove ute, men vi klarer oss, sier en av asylsøkerne til NTB.

Kan ikke bekrefte konvertering

De afghanske asylsøkerne håper at norske myndigheter vil snu og gi dem opphold. Det er opplysningene fra Oslos biskop Ole Christian Kvarme om at et afghansk fjernsynsteam skal ha filmet asylsøkerne utenfor Øysteinskirken på Dovre under pilegrimsmarsjen fra Trondheim til Oslo, som er årsaken til at UNE ser på saken på nytt.

- At det er afghanske asylsøkere som har konvertert til kristendommen kan jeg ikke bekrefte. Vi snakker ikke altfor mye om hva slags tro den ene eller andre har. Det jeg har hørt eller fått antydet er at et sted mellom fem og ti stykker skal ha konvertert til kristendommen, sier Jafary.

- Vi setter uansett pris på støtten vi har fått fra kirken og fra annet hold, sier han videre.

Kan gi skjevt bilde

Det Kvarme hevder er et innspilt TV-opptak skal ennå ikke være sendt på afghansk TV, men ifølge Jafary kan det hvis det blir sendt sette mange av asylsøkerne i et uheldig lys.

- Vi har alle forskjellige livsoppfatninger og slik må det være, sier Jafary til NTB.

Hashim Jafary (24) har tross sin unge alder opplevd krigstilstander i hjemlandet siden har var tidlig i tenårene. Nå har han oppholdt seg i Norge i tre år og ti måneder. Han har fått endelig avslag på asylsøknaden.

- Vi blir her ved kulturkirken og håper at norske myndigheter snur i denne saken, sier han.

Fortsatt er det uvisst hva som skjer med de 22 afghanerne som har sitt tilhold ved kulturkirken. UNE opplyser at hjemsendelsen av denne gruppen er utsatt på ubestemt tid.