Hopp til innhold

Opposisjonen misfornøyd med Oslo-budsjett

I dag ble forslaget til Oslo-budsjett for 2014 lagt frem. Reaksjonene var mange. – Byrådet skyver økonomiske problemer foran seg og overlater dem til sine etterkommere, sier Carl I. Hagen.

Rådhuset i Oslo

Reaksjonene fra opposisjonen var mange etter at byrådet la frem budsjettforslag for neste år.

Foto: Elida Høeg / NRK

Befolkningsveksten i Oslo styrer valgene til byrådet når pengene for neste år skal fordeles.

Det forventes at befolkningen vokser med 13 000 personer til neste år, noe som betyr at skolesektoren og kollektivtrafikken blir prioritert. Ellers er det kutt over nesten hele linja.

Reaksjonene fra opposisjonen var mange.

Unngår nødvendige grep

Carl I. Hagen

Hvis alle sier at det er dårlig økonomi, må vi gjøre det som er tvingende nødvendig, ikke det som vi har lyst på, sier Carl I. Hagen, gruppeleder for Oslo FrP.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– De sier at det er et stramt budsjett og at gjelden vil vokse og vokse. Da er det kun ett svar: Stopp seks milliarder til Munch-museet og Deichman. Vi har ikke råd til det når vi trenger skoler og sykehjemsplasser, sier Carl I. Hagen, gruppeleder for Oslo FrP.

Han kritiserer byrådet for uansvarlighet når de ikke tar nødvendige grep for å unngå store kutt i fremtiden.

– Vi skal lage vår alternative budsjett for kommunen, og vi kommer selvsagt til å kutte ut de to byggene. Hvis alle sier at det er dårlig økonomi, må vi gjøre det som er tvingende nødvendig, ikke det som vi har lyst på, sier Hagen.

Løser ikke byens utfordringer

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn fra Arbeiderpartiet mener at byrådets budsjettforslag vil gå utover barn og unge i byen.

Foto: Espen Sturlason

Oslo trenger flere voksne i barnehagen, mer tid til omsorg og økt støtte til frivilligheten. Byrådet leverer det motsatte. Det mener gruppeleder Libe Rieber-Mohn fra Arbeiderpartiet.

– Vi er oppriktig bekymret for byens økonomi. Byrådet foreslår i sitt budsjettforslag å kutte 170 millioner i bydelene. Dette betyr færre ansatte i barnehagene, dårligere tilbud på helsestasjonene og kutt i eldreomsorgen, sier Rieber-Mohn.

Hun mener at byrådets budsjettforslag vil gå utover barn og unge i byen, og at det er andre områder man heller kan kutte.

– Oslo ligger veldig høyt når det gjelder bruk av konsulenter. Vi må blant annet se på byråkratiet. I tillegg må vi også se på forslag til investeringer som nå er foreslått på andre områder enn sykehjem, barnehage og skole. Da tenker jeg blant annet på investeringer i kirkebygg, sier hun.

– Barna må betale

Marianne Borgen

Marianne Borgen fra SV mener at det blir barna som må betale regninga i dag og i årene som kommer.

Foto: Stig Marlon Weston / SV

– Byrådet foreslår å øke låneopptaket betydelig i årene som kommer, men de er ikke villig til å se på inntektsmulighetene som eiendomsskatt gir. Dermed er det barna som må betale regninga i dag og i årene som kommer, sier Marianne Borgen fra SV.

Hun mener befolkningsveksten i Oslo fører til økt behov for kommunale tjenester som skole, barnehage, helse og kollektivtilbud.

– Å utjevne de sosiale forskjellene i Oslo og skape en samlet by burde ha vært byrådets jobb nummer én. Men igjen legger de frem et budsjett som ikke tar de nødvendige grepene for å ta tak i problemet, sier Borgen.

– Landets råeste hushaier

Moxnes

Budsjettet vil føre til kraftige nedskjæringer i velferden, sier Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Byrådets budsjettforslag for 2014 går ut over de svakeste i Oslo kommune og øker klasseskillene, mener Rødt.

– Byrådet kutter over 170 millioner kroner til bydelene, som vil føre til kraftige nedskjæringer i velferden. I stedet for å gi fattige barn mulighet til å gå i Aktivitetsskolen, øker de prisene, sier Rødts gruppeleder Bjørnar Moxnes.

Rødt mener at kuttene betyr at kvaliteten på den kommunale velferden svekkes kraftig.

– Byrådet vil ta ut over 200 millioner i utbytte fra de kommunale boligene. Det betyr at Oslo opptrer som en av landets råeste hushaier, sier Moxnes.